Порошенко порадив ГПУ завершити розслідування справ Майдану за 5 місяців

Президент України Петро Порошенко наполегливо радить Генеральній прокуратурі завершити за 5 місяців розслідування справ Майдану і направити їх до суду.

Про це він заявив під час дебатів в ефірі «Суспільного», відповідаючи на запитання щодо справ Майдану, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мені здається, що з листопада ГПУ взагалі буде позбавлена права проводити слідство. І уявіть собі, що ось через 5 місяців справи в будь-якому разі будуть передані в ДБР... Ще раз наголошую: це неприйнятно... так що наполегливо раджу завершити розслідування (справ Майдану — ред.), передати до суду, і сформована і пореформована перша гілка судової влади має винести об’єктивні вироки, яким буде довіряти українське суспільство», - додав Порошенко.

Читайте також: Суд відхилив клопотання про допит "грузинських снайперів" у справі Майдану

При цьому Порошенко знову наголосив, що не задоволений ходом і термінами розслідування справ Майдану.

«Я жодного разу не втручався в жодну кримінальну справу, включно зі справою розслідування злочинів Майдану. З точністю до навпаки хочу наголосити, що як громадянин і як Президент, який не втручається у діяльність слідчих органів, що напряму заборонено законом, я твердо не задоволений ходом, термінами розслідування справ Майдану», - сказав Порошенко.

Читайте також: У Запоріжжі з фаєрами та свічками вшанували Героїв Небесної Сотні

Він наголосив, що особисто знав хлопців, які загинули, і для нього це питання дуже особисте.

«І я не збираюся приймати діяльність будь-якого департаменту ГПУ або інших слідчих органів, коли після 5 років розслідувань ми все ще не маємо або майже не маємо людей за гратами. Бо мені сказали, що там 9 людей уже засуджено, 22 – справи передані до суду, і вони знаходяться за гратами, і це певний прогрес… Я вважаю, що 5 років – більш ніж достатньо. Я твердо не сприймаю подібну позицію і слідчих, і тих, хто проводить прокурорський нагляд», - зазначив Порошенко.

За його словами, народ має право знати правду, і це стосується абсолютно всіх злочинів, «нікому я не дам можливості або виводити з-під слідства, або домовлятися зі слідством».

Як повідомлялося, починаючи з 20 листопада 2017 року Генпрокуратура втратила право розпочинати нові розслідування. За ГПУ залишилося право вести тільки раніше розпочаті досудові розслідування до моменту їх завершення, але не довше двох років.