Австрія зможе обійтися без російського газу - економісти

Припинення поставок російського газу у 2025 році не матиме катастрофічних наслідків для Австрії і газопостачання в країні буде забезпечено.

Як передає Укрінформ з посиланням на АРА, про це заявив генеральний директор Австрійського інституту економічних досліджень (Wifo) Габріель Фельбермайр

"Немає причин для катастрофічних настроїв, навіть якщо газ з Росії більше не надходитиме", - сказав Фельбермайр.

Очільник Wifo відносно спокійно ставиться до можливого закінчення в кінці 2024 року контракту на транзит газу російського "Газпрому" через територію України. За його словами, нинішню ситуацію не можна порівняти з енергетичною кризою 2022 року, коли доводилося платити величні ціни за газ, адже зараз у світі достатньо газу, сховища заповнені, а ціни на газ знову значно впали.

Фельбермайр вказав на те, що навіть коли в 2022 році з Росії до Австрії часом надходило мало газу, необхідні обсяги були отримані через європейські мережі. "Я не дуже хвилююся за постачання, і цінова ситуація у світі зовсім інша", - сказав керівник Wifo.

Поруч з цим, він вказав на існування сигналів про те, що "російський газ може продовжувати постачатися до Австрії через Україну в 2025 році завдяки контрактній творчості".

Як нагадує АРА, у січні 97% газового імпорту Австрії надходило з Росії, а в лютому цей показник становив 87%.

Читайте також: РФ намагалася вплинути на політичний процес в Австрії - канцлер

Також вказується на те, що раніше міністерка енергетики Австрії Леоноре Гевесслер (від партії "Зелені") надіслала свій законодавчий пакет, який передбачає покрокове позбавлення газової залежності від Росії та зобов'язання диверсифікації для постачальників газу, своєму урядовому партнеру – Австрійській народній партії (ÖVP). Починаючи з 2024/25 газового року, законопроєкт вимагає від кожного постачальника газу в Австрії надати докази збільшення частки неросійського природного газу. У перший рік ця частка має становити 40% від загального обсягу, що постачається споживачам. Втім, речниця ÖVP з питань енергетики Таня Граф відкинула запропонований міністеркою Гевесслер законодавчий пакет.

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністерка з питань захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії Леоноре Гевесслер заявила, що австрійська держава має вивчити та реалізувати всі варіанти розірвання "кабального" контракту на постачання газу між австрійською нафтогазовою компанією OMV та російським Газпромом.