У Нацкомісії назвали 10 ознак фіктивності інвестиційного проекту

У Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку назвали 10 ознак, які свідчать про фіктивність інвестиційного проекту.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі регулятора.

"Інформуємо інвесторів про 10 ознак фіктивності інвестиційного проекту або фінансових операцій. Наявність лише кількох з них вже повинна стати для інвестора причиною більш прискіпливо поставитись до аналізу рекламних обіцянок та більш обережно підійти до інвестування своїх грошей", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що квазі-фінансові проекти, як правило, засновуються шахраями в “сірих зонах” ринків капіталу, вільних від регулювання та будь-яких гарантій дотримання прав інвестора й відповідальності учасників. Такі зони виникли через затримки з удосконаленням фінансового законодавства, й включають, зокрема, форекс трейдинг, криптоактиви, бінарні опціони, інвестування у фінансові інструменти, управління активами на ринках капіталу тощо.

Потенційно шахрайські проекти можуть мати такі ознаки.

Великий відсоток гарантованої дохідності: пропозиція надприбутків, які часто в рази більші середньої процентної ставки банків за депозитами. Деякі проекти пропонують дохідність у 100% й більше річних, тоді як алгоритм використання грошей та логіка заробітку описані надзвичайно розпливчасто.

Відсутність відповідних дозволів та ліцензій: як правило, проект не має жодних офіційних регуляторних дозволів і ліцензій на здійснення діяльності, яка пов’язана з наданням фінансових послуг, управлінням активами чи іншими послугами на ринках капіталу в країні, де залучаються гроші. Інколи інвестору надають “ліцензії” сумнівних закордонних організацій або екзотичних країн.

Агресивний маркетинг: більшість шахрайських проектів потребують агресивної рекламної підтримки. Як правило, рекламні кампанії реалізується в мережі інтернет. Масштабна, яскрава, багатообіцяюча, зазвичай вона ґрунтується виключно на емоційних мотивах, а не раціональних доводах. Не повинна заспокоювати велика кількість позитивних відгуків на сайті компанії, рекомендації відомих блогерів та медіа-персон, чи навіть мережа споріднених “партнерських” сайтів в інших юрисдикціях.

Відсутність фізичного офісу: наявність виключно онлайн-комунікації, відсутність фізичного офісу в місті або країні, де проект пропонує послуги. Відсутність ідентифікованих співробітників з професійною історією, які несуть відповідальність за управління коштами інвесторів. Укладання угод без фізичної присутності, особистого чи електронного підпису та звірки документів. Відсутність функціонального бек-офісу (юридичного відділу, бухгалтерії, суміжних служб).

Відсутність реєстрації в країні залучення інвестицій: контактні юридичні особи та бенефіціари, як правило, є резидентами таких країн, як Сейшельські острови, ОАЕ, Британські Віргінські острови, Сент-Вінсент і Гренадини, республіка Вануату, країн з офшорними зонами, пільговими митними чи реєстраційними умовами.

Відсутня акредитація інвестора: як правило, відсутність будь-якої перевірки фінансового стану інвестора, його кредитної історії. Проекти не цікавляться фінансовими можливостями інвестора, його ресурсами, готові працювати навіть із малозабезпеченими клієнтами, пропонуючи їм позики на кабальних умовах.

Підозрілі або неперевірені біографії менеджерів: закритість інформації про фактичних керівників проекту, про відповідальних за юридичне, фінансове, бухгалтерське супроводження діяльності проекту. Розпливчасті та юридично нечіткі назви посад номінальних керівників, які фігурують у рекламних матеріалах. Відсутність підтвердженої професійної історії таких осіб. Наявність фактів чи реалізованих проектів, які неможливо підтвердити з попередньої діяльності топ менеджерів. Публічні особи, які можуть представлятися керівниками таких проектів, фактично можуть бути найманими акторами й жодним чином не залучатися в процес управління.

Читайте також: Антимонопольний комітет дозволив Агрохолдингу 2012 придбати активи “Оболоні”

Відсутність підписаних документів: за українським законодавством, укладання фінансових договорів вимагає персоніфікації підписантів, особистого підпису паперів, наявності таких фізично підписаних обома сторонами угоди документів в кількох екземплярах або підписаних за допомогою електронного цифрового підпису.

Настійлива пропозиція залучати друзів: це є поширеною практикою скам-проектів. Сумнівні проекти розробляють та пропонують деталізовану програму отримання додаткових бонусів та доходів у разі залучення інвестором у проект нових осіб, через, приміром, підключення засобами свого реферального ключа.

Приховування права власності: відсутність жодних документів, які можуть підтверджувати право власності особи на активи чи їхню частку, в які теоретично інвестує скам-проект. Відсутність систематичних звітів щодо операцій, діяльності, результатів в управлінні проектом активами інвестора.

"НКЦПФР закликає інвесторів уже при наявності лише кількох таких ознак стати особливо уважним і обережним щодо інвестування в такий проект. Найкраще зробити додаткові перевірки з метою впевнитися в надійності проекту, або ж взагалі відмовитися від таких інвестицій. Також завжди можна зробити відповідні запити до фінансових регуляторів, які в межах своєї відповідальності надаватимуть відповідний висновок чи інформацію", - підсумували в НКЦПФР.