Українська школа в Берліні відсвяткувала перший день народження

Фото

Українська недільна школа у Берліні 17 березня відзначила перший рік з дня свого заснування.

Про це повідомила дружина Посла України в Німеччині Світлана Мельник на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні (17 березня – ред.) в Берліні по-особливому щиро устами наших дітей промовляв геній Тараса Шевченка. Символічно, що цьогоріч день народження Кобзаря співпав із першим ювілеєм Української недільної школи у Берліні. І це фантастична новина, адже створення цієї унікальної школи рік тому - справжнє чудо», - йдеться у повідомленні.

Світлана Мельник  розповіла, що, незважаючи на об’єктивні складнощі, школа постала, «насамперед, завдяки потужній енергії нової хвилі міграції прогресивної молоді, яка бажає зберегти для своїх дітей рідну мову та культуру - навіть далеко за межами Батьківщини».

У рамках святкування Посол Андрій Мельник особисто привітав учнів і батьків, подякував організаційному комітету, вчителям, а також голові товариства Роману Присяжнику за те, що спільними зусиллями вдалося зміцнити цей важливий освітній осередок.

Зазначається, що дипломатична місія не залишається осторонь, надаючи фінансову підтримку недільній школі.

Посол також розповів батьківському комітету про те, що Посольство докладає зусиль на політичному рівні щодо створення у німецькій столиці повноцінної білінгвальної школи в рамках проекту Europa-Schulen із німецькою та українською мовами навчання. Для цього існують всі передумови, адже кількість україномовних мешканців Берліна перевищує 20 тис. осіб, включаючи понад 1тис. дітей шкільного віку.

У цьому сенсі глава дипмісії закликав батьків активно долучитися до цього процесу.

А між тим, діти поринали у життєвий шлях Шевченка: співали пісні, розповідали вірші, інтерактивно брали участь у яскравій відеопрезентаціі, присвяченій біографії великого поета, робили квести і розмальовували хатинку Тараса.

«В іграх малюки дізнавались, хто ж такі чумаки і що таке кріпацтво, як виглядають воли і чому вчили дітей дяки і що улюбленим деревом Тараса була тополя, а він дуже любив їсти борщ і рибу. Сьогодні панувала чудова дружня творча атмосфера!», - написала Світлана Мельник.

Вона запросила усіх, хто хотів би навчити своїх діточок читати і писати материнською мовою, дати можливість відчути дух української культури із самого дитинства, приводити їх до недільної школи. Наразі тут  працюють підготовчий клас та 1-й, 2-й і З-й класи, у яких понад 50 школяриків щонеділі із величезним задоволенням опановують рідну мову.

Фото: стоірнка Svitlana Melnyk у Facebook