У Ризі вшанували Шевченка і подивились фільми про українську революцію і соборність

Фото

Представники української громади Латвії, українські дипломати, латвійські друзі України відзначили у Ризі День соборності України та 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР та ЗУНР.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Урочисті заходи почалися ввечері в парку Кронвальда біля пам‘ятника Т.Г.Шевченку. Тут пройшло урочисте покладання квітів та патріотичний флешмоб #УкраїнаЄдина навколо великого жовто-синього прапору. Після цього члени української громади Латвії та латвійські друзі України відправилися до Посольства України в Ризі. Тут гості переглянули другу частину фільму «Українська революція» (2012) режисера Івана Канівця. В цій художньо-документальній екранізації революційні події зображені за спогадами генерал-хорунжого Армії УНР Всеволода Петріва.

Після перегляду Тимчасовий повірений України в Латвії Аліса Подоляк звернулася до присутніх, нагадала про важливість збереження пам‘яті про героїчну історію змагань за вільну і незалежну державу, що тривають і нині. Гості заходу також переглянули відеофільм «Злука. День Соборності України» та поспілкуватися у дружній атмосфері.

Аліса Подоляк також провела напередодні відкритий тематичний урок в Ризькій українській середній школі для учнів старших класів, де також розказала про значення Дня Соборності для Української держави та української спільноти. 

А за кілька днів до того Тимчасовий повірений привітала зі 100-річчям українку, що живе у Ризі. Євдокія Петрівна народилася на Сумщині за 6 днів до Акта злуки, який об’єднав УНР і ЗУНР у Соборну Україну.

Фото: сторінка Посольства України в Латвії у Facebook