У Пирогові підписали меморандум щодо збереження та розвитку музею

Фото

Міністерство культури та інформаційної політики, холдинг МХП та Національний музей народної архітектури та побуту України 27 липня підписали меморандум про співпрацю.

Документ підписали міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова правління МХП Юрій Косюк та директор Національного музею народної архітектури та побуту у Пирогові Оксана Повякель, передає кореспондент Укрінформу.

Меморандум визначає наміри, принципи і напрямки співпраці з питань культурного, туристичного, наукового, освітнього, інфраструктурного розвитку музею, метою якого є співробітництво та обмін інформацією і досвідом в межах відповідних функцій і повноважень.

«Ми продовжуємо у новому вигляді проєкт «Велика реставрація». Коли не тільки коштами держави, але й коштами приватних інвесторів, меценатів можна здолати той виклик, який стоїть перед нами. 70% пам’яток історичних, культурних знаходяться в стані, коли вони вже потребують реставрації. Не є винятком унікальний об’єкт у Пирогові, який уособлює в собі збереження нашої спадщини від 16-17 століть до наших днів, де можна побачити Карпати, Наддніпрянщину, Південь країни, Слобожанщину. І фактично відчути на собі у фізичному вимірі, як жили наші предки, чим вони займалися», - сказав Ткаченко.

МХП підписав меморандум про співпрацю з Міністерством культури та інформаційної політики України / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Він зазначив, що ця територія визначена як така, щоб тут постійно вирувало життя. Він подякував голові правління МХП Косюку, що той долучився до того, аби оживити це місце з точки зору залучення якомога більшої кількості людей, котрі приїздили би сюди та бачили відреставровані пам’ятки.

Ткаченко зазначив, що для початку буде зроблена так звана «вхідна група» з обох боків при вході до музею, щоб відвідувачі могли отримати інформацію, купити квитки і просто перечекати. Так само тут має бути парковка.

Читайте також: МКІП презентує покажчик «30 років Незалежності України: наукове осмислення»

Другим етапом, який обговорюється, за його словами, стане реставрація інфраструктури, яка в Пирогові не мінялася з моменту заснування музею, тобто 50 років. Так само буде відреставровано багато об’єктів, зокрема, млини та хати, які потребують додаткової уваги. Все це буде зроблено як за приватні, так і за державні кошти.

Принагідно міністр проанонсував події, які відбудуться в музеї з нагоди святкування Дня Незалежності.

«На території Пирогова буде розгорнуто велику подієву акцію, зокрема, тут будуть представники народно-художніх промислів з усіх куточків України. Ми будемо розповідати про туристичні магніти. Ми раді, що багато публічних людей долучаться до популяризації народно-художніх промислів, яким ми хочемо надати нове життя», - зазначив Ткаченко.

Міністр також запросив відвідувачів приїздити до музею 22, 23, 24 серпня на святкування Дня Незалежності.

«Для мене це особлива гордість. Це як один з елементів, коли ти хочеш жити в кращій країні. Я хочу жити в кращій країні і хочу, щоб мої діти та внуки теж жили в кращій країні. Для досягнення цього потрібно плідно працювати та прикладати свої особисті зусилля. Внесок в цей музей буде одним із тих елементів в кращу зміну нашої країни, в створення майбутнього України – чистої, гарної, популярної, привабливої й цікавої країни для світу. Я щасливий мати безпосереднє відношення до ремонту цього об’єкту і розвитку нашої країни», - підкреслив Косюк.

Фото: Укрінформ та МХП