Лікування all inclusive: як Туреччина зробила медицину своїм туристичним брендом

Лікування all inclusive: як Туреччина зробила медицину своїм туристичним брендом

Укрінформ
Перетворенням у медицині сприяло тривале реформування, а тепер якісні медичні послуги успішно надаються туркам і продаються іноземцям

Кожен третій турист, який приїздить до Туреччини, шукає не відпочинок біля моря і навіть не знайомство з історією, визначними місцями, культурою та кухнею – він їде сюди для отримання якісних медичних послуг. Але Туреччина не була б Туреччиною, якби не поєднала приємне з корисним, не поставила б на службу лікарям цілющі властивості природи, а сумні лікарняні палати не перетворила б на фешенебельні номери в п’ятизіркових готелях. Рік від року Туреччина перетворюється на глобальний центр медичного туризму.

ПАНДЕМІЯ НЕ НА ЗАВАДІ, НАВПАКИ

За підсумками 2020 року Туреччина увійшла в топ-5 країн як популярний напрямок медичного туризму. У допандемійному 2018 році Туреччину заради лікування відвідало 700 тисяч людей з різних куточків світу. З початком пандемії цей показник мав би знизитися через тривалі періоди відсутності авіаційного сполучення, глобального зниження мобільності населення, натомість у 2020 році на лікування та оздоровлення до Туреччини приїхало 1,2 млн людей. Вони сумарно витратили на це, за різними оцінками, від 2,5 до 4 млрд доларів США – й це далеко не межа.

Фото: KLIMIK.ORG.TR
Фото: KLIMIK.ORG.TR

Зважте на цифри: за чотири роки, з 2015-го по 2019-й (до пандемійного 2020-го) потік в’їзних медичних туристів збільшився на 370%. А тепер – до кінця 2023 року – країна планує прийняти за рік на лікування щонайменше 2 мільйони іноземців.

Географічно так склалося, що до Туреччини лікуватися найчастіше їдуть з арабських країн, Західної Європи, балканських країн та колишніх радянських республік. Отож, їдуть не лише громадяни малорозвинених за рівнем медичного обслуговування країн, а й із тих, де рівень медицини дуже високий, але… коштовний. Перші їдуть, бо не можуть отримати якісні послуги вдома, другі – заради економії. Отож, і Туреччині, й медтуристам – ситуація цілком вигідна.

ЛІКАРНІ – ЯК КУРОРТИ

Турецькі клініки допомагають заощадити до 70% витрат медичним туристам з країн Перської затоки, Великої Британії, Німеччини та інших країн Західної Європи. Щоб збільшити вигоду та привабливість цін, уряд скасував нарахування ПДВ для туристів, які проходять курс лікування у закладах, сертифікованих міністерством охорони здоров’я Туреччини.

Для українців з нашою умовно «безкоштовною медициною» – оцінити реальний рівень цін важко. Але з огляду на середній рівень зарплат у нас в країні, лікування в Туреччині – скоріше розкіш чи вимушений крок, аніж загальнодоступна опція.

Та вирішальна – не сама ціна, а її поєднання з якістю послуг і сервісу. Оснащення клінік, рівень підготовки лікарів, комфорт та обслуговування на рівні 5-зіркових готелів – це те, чим нині приваблює турецька медицина іноземців. Ще й часто – море під боком. Якщо не воно, то знайомство з історією та культурою – гарантовані, були б сили й бажання.

З пандемією прийшли нові виклики. Гарантування епідбезпеки для всіх пацієнтів, незалежно від рівня вразливості, – цього вдалося досягти швидко. Цьому сприяли на рівні державного керівництва, адже від можливості почати чи продовжити лікування залежали людські життя. Першими, хто прилетів до Туреччини з України весною 2020 року, ще під час локдауну, були онкохворі українці. Для них та супроводжуючих осіб організували окремий рейс.

Частину консультацій (де це можливо), за якими раніше пацієнти прилітали особисто, тепер проводять в онлайн-режимі.

СЕРТИФІКАЦІЯ ТА ЖОРСТКИЙ КОНТРОЛЬ

Так було не завжди. Між 2003-2013 роками міністерство охорони здоров’я Туреччини впровадило Програму трансформації сектору охорони здоров’я для покращення надання медичних послуг, збільшення фінансування медичної сфери та підвищення рівня кваліфікації медичного персоналу – від лікарів до медсестер.

За 10 років по всій країні з’явилися лікарні західного рівня та зразка, медиків масово відправляли на навчання за кордон, аби навчилися працювати на новітньому обладнанні, яке Туреччина закуповувала у флагманів (згодом частково почала власні розробку й виробництво).

Рівень медичних послуг у світі прийнято визначати за відповідністю стандартам об’єднаної міжнародної комісії Joint Commission International. Підготовка до оцінки та сама перевірка займають приблизно два роки. Отримання міжнародного сертифікату – це свідчення якості послуг і обслуговування. У Туреччині цю сертифікацію пройшли більше 35 медичних закладів. Тобто, аби отримати плоди, спершу довелося як слід у сферу інвестувати.

Нині серед напрямків турецької медицини, які користуються особливою популярністю в іноземців – лікування раку, трансплантологія, неврологія та нейрохірургія, пластична хірургія та косметологія, лазерна хірургія ока, пересадка волосся, стоматологія, зокрема імплантація, профілактичні медичні огляди, дерматологічні проблеми, лікування ожиріння та схуднення, тощо.

Фото: memorialturkey.com
Фото: memorialturkey.com

Високій ефективності лікування сприяє дотримання основних міжнародних сертифікатів. Наприклад, лікування раку проводять відповідно до міжнародних протоколів лікування Європейського товариства медичної онкології (ESMO), Національної всеохопної ракової мережі (NCCN). Турецькі медики з гордістю відзначають, що статистика за окремими напрямками подолання раку (наприклад, раку простати), невпинно наближається до 100-відсоткового успіху.

Одне з питань, яке найбільш гостро стало під час стрімкого зростання попиту на турецьку медицину – мовний бар’єр. Нерозуміння лікаря впливає на рівень довіри пацієнта, відповідно – на саме лікування. Провідні фахівці-медики у Туреччині володіють англійською, оскільки більшість з них вчилися чи стажувалися за кордоном. Чого не можна сказати про всіх пацієнтів. У клініках, які спеціалізуються на медпослугах для іноземців, здебільшого тримають цілий штат перекладачів – і для усного, і для письмового перекладу. Так клієнтові комфортніше, й питання юридичного чи іншого характеру простіше пояснити.

СЕКРЕТ ТУРЕЦЬКОГО УСПІХУ

Турецька медицина не завжди була такою якісною. Щоб добитися зрушень, масштабну реформу системи охорони здоров’я Туреччина почала на початку нового тисячоліття. За цей час усі громадяни отримали доступ до якісних медичних послуг, зокрема завдяки запровадженню практики сімейних лікарів, рівень вакцинації населення перевищив 90%, значно знизився рівень смертності матерів та немовлят. З 2008 року всі елементи охорони здоров’я були об’єднані в одну систему, яка діє на страхових засадах. Громадяни сплачують 3% медичного податку й мають право безкоштовно користуватися всіма послугами державних лікарень. У приватних, які уклали договори з державою – безкоштовно або зі знижками.

Приватні більше орієнтовані на закордонних пацієнтів, тому часто пропонують ультра-люксові умови та додаткову програму поза лікувальною. Державні, де рівень оснащення, підготовки фахівців та обслуговування також на високому рівні, орієнтовані на громадян Туреччини. Обслуговування іноземців можливе, але на платній основі.

З початку реформування медичної системи в Туреччині, підвищуючи рівень технологічного оснащення та обслуговування в державних медичних закладах та зарплату лікарів, паралельно боролися із нелегальним ринком надання медичних послуг. З часом практика ведення лікарського прийому вдома чи без ліцензії стала невигідною та вже не користувалася попитом серед громадян, позаяк була поза законом та передбачала серйозне покарання. Як відзначають турецькі лікарі, більше немає сенсу щось приховувати.

Також у результаті втілених змін зріс і рівень свідомості серед громадян. Цьому сприяли й інформаційні кампанії соціального характеру. Нині вигідніше думати наперед та піклуватися про своє здоров’я, аніж чекати гострих випадків та викликати швидку. Реформа медицини в Туреччині продовжується, на порядку денному – боротьба з хронічними хворобами, розширення надання медичних послуг удома, що стосується людей з інвалідністю та літніх, а також підвищення ефективності обслуговування громадян, які проживають у сільській місцевості, віддалених гірських районах.

Медичний туризм, за розвиток якого в країні взялися серйозно з 2007 року, теж став поштовхом до розвитку медицини в країні. Цим напрямком опікується спеціально створена Рада з питань медичного туризму Туреччини. Мінекономіки розробило та втілило програму стимулювання медичного туризму, за якою частину витрат на участь у міжнародних виставках, конференціях, освітніх програмах, проведення рекламних турів – бере на себе держава.

Фото: qalanjo.com
Фото: qalanjo.com

СИНЕРГІЯ ДЕРЖАВНОГО Й ПРИВАТНОГО

Особливо успішно у медичній сфері Туреччина втілює проєкти державно-приватного партнерства. Це масштабні проєкти, науково-лікарняні комплекси, такі собі медичні міста в містах. Приклад, який уже зацікавив і український уряд – це міська лікарня Анкари – як приклад співпраці держави й приватного бізнесу. Щось менше в масштабі, але не менш ефективне, наш уряд планує реалізувати в Україні. У ході візиту голови українського уряду в Туреччину в кінці минулого року було домовлено про вивчення досвіду реалізації проєкту міської лікарні в Анкарі, оскільки реформа системи охорони здоров’я в Україні передбачає побудову лікарень за новими принципами. Міська лікарня Анкари – третя за розміром міська лікарня у світі. Вартість її будівництва та оснащення склала 890 млн євро. Фінансування надали вісім турецьких і закордонних банків. Ця лікарня розрахована на обслуговування 30 тисяч пацієнтів щодня. На території закладу розташовується найбільша лабораторія в Туреччині – площею 7,4 тисячі м². Усі послуги здійснюються в цифровому форматі, а кожна палата має інфраструктуру, яка дає можливість переобладнати її на палату інтенсивної терапії. Саме ця лікарня стала флагманом боротьби з СОVID-19, розробки та випробовування вакцини проти коронавірусу.

/ Фото: Facebook Дениса Шмигаля
Фото: Facebook Дениса Шмигаля

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, відвідуючи міську лікарню Анкари, відзначив, що перевагою державно-приватного партнерства є те, що вона належить державі, й усі медичні працівники є державними службовцями, водночас – усі ремонтні роботи й технічну підтримку здійснює приватна компанія. Оплата за ці послуги розбивається на 25 років. В Україні сьогодні вже активно впроваджується інструмент державно-приватного партнерства для реконструкції портів, будівництва дорожньої та залізничної інфраструктури. У планах – розширити перелік об’єктів і на інші галузі, зокрема на медичну галузь.

Фото: Facebook Дениса Шмигаля
Фото: Facebook Дениса Шмигаля

Досвід Туреччини показує – розвиток медицини для власних громадян тягне за собою розвиток медичного туризму як окремий напрямок. З розвитком власної медицини, в країну почали повертатися фахівці, які працювали за кордоном. Найкращі турецькі клініки, як й імена провідних фахівців, відомі далеко за межами Туреччини. Клієнтоорієнтованість – основний підхід у сфері медичного туризму, а об'єкти Всесвітньої історичної спадщини ЮНЕСКО, поля для гольфу, пляжі з синім прапором, різноманітні зимові та літні види спорту, традиційна турецька кухня, грандіозні базари та їхні сучасні аналоги – торговельні центри, – це незмінний набір бонусів до будь-якої подорожі в Туреччину, навіть якщо їдете на лікування.

Ольга Будник, Анкара

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-