Швеції знадобиться до двох років, щоб наростити оборонні потужності і допомогти Україні - Йонсон

Швеції знадобиться до двох років, щоб наростити оборонні потужності і допомогти Україні - Йонсон

Укрінформ
Міністр оборони Швеції Пол Йонсон вважає, що після того, як країна стала новим членом НАТО, знадобиться до двох років, щоб досягти бажаної потужності для надання Україні більшої кількості боєприпасів і посилення шведських Збройних сил.

Про це він сказав в інтерв'ю Bloomberg, передає Укрінформ. 

Йонсон окреслив три цілі для Швеції в оборонній сфері станом на сьогодні: забезпечення перемоги України у війні з Росією, інтеграція Швеції до НАТО та розширення шведських Збройних сил.

Швеція вже подвоїла військові витрати з 2020 року і планує виділяти 2,6% валового внутрішнього продукту на оборону до 2030 року. У короткостроковій перспективі цього все одно може бути недостатньо для того, щоб протистояти супротивнику, який переводить свою економіку на військові рейки.

«РФ стала на ноги швидше, ніж євроатлантична спільнота… Я очікую, що ми наздоженемо її, але думаю, що пройде рік або два, перш ніж ми побачимо повний ефект», – наголосив Йонсон.

Читайте також: У Швеції готові розглянути відправку військових до України

Швеція надала Україні танки, бойові машини, артилерійські системи, боєприпаси та інше обладнання, яке потребує заміни. Водночас країна прагне задовольнити власні амбіції, які включають збільшення кількості військових кораблів і підводних човнів, а також значне посилення спроможності відбивати повітряні атаки.

Також Швеція приєдналася до ініціативи Німеччини щодо надання Києву додаткових систем ППО Patriot. Проте передача однієї з чотирьох батарей, які є у Швеції, значно знизить рівень її власної оборони, каже Йонсон.

Читайте також: Зеленський припускає, що саміт НАТО може ухвалити рішення про додаткові Patriot для України

«Ми прийшли з епохи, коли вважалося, що у нас дуже мало грошей, але багато часу. Зараз у нас значно більше грошей, але менше часу, тому що ми дуже стурбовані тим, що Росія може відновити себе і становити військову загрозу для всього Альянсу», – сказав міністр.

У цьому ключі забезпечення України є невідкладним завданням, а Швеція має додаткове значення через оборонну промисловість, яка перевершує її вагу, заявив Йонсон.

Він наголосив, що уряд Швеції планує потроїти виробництво артилерійських боєприпасів протягом наступних кількох років, і що він розгляне потенційні регуляторні зміни, які можуть сприяти нарощуванню потужностей.

Читайте також: Україна потребує озброєнь від партнерів вже зараз, а не «десь влітку» - Зеленський

«Усвідомлення цього виклику зростає, і відчуття нагальності зростає. Проте я очікую, що ефект від нарощування потенціалу буде більшим у 2025 і 2026 роках», – сказав глава Міноборони Швеції.

За його словами, це виклик, який зараз відчуває вся Європа, оскільки її оборонно-промислова база була сформована для ситуації мирного часу. «Зараз ми зіткнулися з війною на виснаження, яка насправді є війною складів, і тому ми нарощуємо виробництво і забезпечуємо швидке зростання», - підсумував він.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Швеції протягом 2024-2026 років надаватиме Україні військову допомогу по 2,3 мільярда доларів щорічно (або $7 млрд загалом), згідно з новою програмою, оголошеною у середу. 

Фото: Erika Gerdemark/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-