Генсек ООН і Верховний комісар з прав людини закликали зупинити наступ на Рафах за будь-яку ціну

Генсек ООН і Верховний комісар з прав людини закликали зупинити наступ на Рафах за будь-яку ціну

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і Верховний комісар з прав людини Фолькер Тюрк переконані, що широкомасштабному наступу Ізраїлю на Рафах треба запобігти за будь-яку ціну.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ООН.

Гутерреш у неділю наголосив, що повномасштабна воєнна операція в Рафаху «матиме катастрофічні наслідки, тож їй треба запобігти».

Своєю чергу, Тюрк заявив журналістам, що він глибоко засмучений швидким погіршенням ситуації в Газі, «оскільки ізраїльські сили посилюють повітряні удари» по всій території сектору.

За словами Верховного комісара з прав людини, останні накази ізраїльської армії про евакуацію стосуються майже мільйона людей у Рафаху. Від 6 травня місто залишили вже понад 278 тис. палестинців.

Читайте також: Блінкен: У Газі загинуло більше цивільних, ніж терористів

«Куди їм тепер іти? У Газі немає безпечного місця», - зауважив Тюрк.

Він також зазначив, що не розуміє, як накази про евакуацію, а тим більше загальний наступ у районі з надзвичайно щільним заселенням, можуть узгоджуватися з вимогами міжнародного гуманітарного права та Міжнародного суду ООН.

«Широкомасштабний наступ на Рафах не повинен відбутися», - сказав він, закликавши впливові держави докласти для цього всіх зусиль.

Читайте також: Штати пропонують Ізраїлю цінні дані про лідерів ХАМАС, щоб запобігти наступу на Рафах - WP

Як повідомляв Укрінформ, у суботу Ізраїль наказав провести нову евакуацію в місті Рафах на півдні Гази, аби підготуватися до розширення військової операції в цьому районі. Ізраїль також повідомив, що війська просуваються на північ сектору, де відбулося перегрупування ХАМАСу.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-