Науседа - проти ідеї позбавити Грузію статусу кандидата на вступ до ЄС

Науседа - проти ідеї позбавити Грузію статусу кандидата на вступ до ЄС

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа не підтримав заклики щодо позбавлення Грузії статусу кандидата на вступ до ЄС на тлі намірів грузинської влади ухвалити аналог російського закону про "іноагентів", який широко критикують всередині країни та за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LRT.

"Статус кандидата – це лише одна сходинка на сходах євроінтеграції. Я не думаю, що я повинен зараз ініціювати щось, що відкине Грузію назад, тому що це, ймовірно, сильно розчарує громадянське суспільство, яке зараз виходить на вулиці та висловлює свій протест", – сказав Науседа.

Читайте також: Євродепутати закликали призупинити статус Грузії як кандидата в ЄС

Разом з тим Науседа зазначив, що закон про "іноагентів" означатиме "перенесення російської культури, російського modus operandi на грузинський простір".

"Це відкочує Грузію назад на шляху євроінтеграції. Рухаючись таким чином вперед, вони фактично повертатимуться назад. Усі ці сигнали надіслані", – сказав президент Литви.

"Інтеграція Грузії зупиниться та може навіть почати деградувати, якщо уряд (Грузії – ред.) не схаменеться", – додав він.

Однак, сказав Науседа, він сподівається, що громадянське суспільство Грузії досягне свого.

"Вони сповнені рішучості дати відсіч подібним спробам, і Європа повинна їм у цьому допомогти", — сказав президент.

"У Грузії є шанс сьогодні, тому давайте дозволимо Грузії жити так, як вона живе, а головне, нехай діє її громадянське суспільство", – додав Науседа.

Читайте також: Після закону про «іноагентів» правляча партія Грузії хоче створити базу даних «причетних до насильства

Як повідомлялося, грузинський парламент 1 травня схвалив закон «Про прозорість іноземного впливу» у другому читанні. Президент країни Саломе Зурабішвілі раніше пообіцяла ветувати документ, якщо він буде ухвалений у третьому читанні. Водночас правляча партія «Грузинська мрія» має достатню кількість голосів для подолання президентського вето.

Фото: V.Raupelio/LRT.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-