У Казахстані затримали ексглаву МВС у справі про протести в січні 2022 року

У Казахстані затримали ексглаву МВС у справі про протести в січні 2022 року

Укрінформ
У Казахстані затримали колишнього міністра внутрішніх справ Ерлана Тургумбаєва у зв’язку із справою про масові протести в січні 2022 року.

Про це повідомила пресслужба Генеральної прокуратури країни, передає Укрінформ.

Зазначається, що міністра затримали 29 квітня «за перевищення влади та посадових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки (ст.362 ч.4 КК РК) у порядку ст.128 Кримінально-процесуального кодексу Республіки Казахстан».

У Генпрокуратурі наголосили, що з огляду на те, що в кримінальній справі є відомості, що становлять державні секрети, інші дані досудового розслідування не підлягають розголошенню.

Як пише Радіо Азаттик, у березні прокуратура заявила, що Тургумбаєва допитали у рамках розслідувань щодо силовиків, які не забезпечили правопорядок та безпеку під час кровопролитних подій 2022 року, а також застосовували тортури до громадян.

Під час і після січневих подій, коли на початку 2022 року антиурядові протести переросли в кількох містах у заворушення, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку керівників кількох силових структур.

Голову комітету національної безпеки Каріма Масімова і його заступників помістили під варту, звинувативши їх у спробі перевороту і державній зраді. Посади позбувся міністр оборони Мурат Бектанов, йому пред'явили перевищення влади.

Ерлана Тургумбаєва у лютому 2022-го призначили радником президента, а у вересні того ж року - постійним представником Казахстану в Регіональній антитерористичній структурі Виконавчого комітету Шанхайської організації співробітництва.

Читайте також: «Має ознаки радянської епохи»: президент Казахстану запропонував змінити державний герб

Як повідомлялося, 2 січня 2022 року у Казахстані розпочалися мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ, які переросли у масові протести, попри те що уряд склав повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

За офіційними даними, під час заворушень загинули 238 людей.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-