У Німеччині заарештували трьох підозрюваних у шпигунстві на користь Китаю

У Німеччині заарештували трьох підозрюваних у шпигунстві на користь Китаю

Укрінформ
Німецькі поліцейські затримали трьох громадян ФРН, яких підозрюють у роботі на китайські спецслужби, у МВС говорять про успіх у розкритті шпигунських мереж.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформ.

«Арешти за підозрою в шпигунстві на користь китайської розвідки є великим успіхом для нашої контррозвідки. Ми стежимо за значною загрозою, яку представляє китайське шпигунство в бізнесі, промисловості та науці», - заявила журналістам у понеділок міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер, коментуючи затримання.

Речник МВС ФРН Максімілліан Калль на брифінгу зазначив, що німецькі спецслужби усвідомлюють загрозу шпигунської діяльності Пекіна в галузі економіки та науки, особливий інтерес, який Китай має до німецьких інновацій, зокрема, розробок у військовій галузі, товарів подвійного призначення тощо.

Офіс Генерального прокурора оприлюднив деякі подробиці.

«Сьогодні, 22 квітня 2024 року, Федеральна прокуратура заарештувала громадян Німеччини на підставі ордерів на арешт слідчого судді Федерального суду від 17 квітня 2024 року. Гервіг Ф., Іна Ф. і Томас Р. були заарештовані співробітниками Федерального управління кримінальної поліції в Дюссельдорфі та Бад-Гомбурзі. У фігурантів також провели обшуки вдома та на роботі», - йдеться у пресрелізі.

Зокрема, Томас Р., як випливає з наявних даних, виступає агентом співробітника китайської спецслужби MSS, який перебуває в Китаї. За дорученням цієї особи Томас Р. отримав у Німеччині інформацію про інноваційні технології, які можна використовувати у військових цілях. Для цього він використав подружжя Гервіга Ф. та Іни Ф., які керують компанією в Дюссельдорфі. Подружжя уклало угоду про співпрацю з німецьким університетом для наукового трансферу через свою компанію. На першому етапі йшлося про дослідження щодо сучасних деталей машин, які важливі для роботи потужних корабельних двигунів, зокрема, бойових. Проєкт фінансувався китайською державною владою. На момент арешту обвинувачені вели подальші переговори щодо дослідницьких проєктів, які могли б бути корисними для розширення військової потужності Китаю на морі.

Крім того, обвинувачений придбав спеціальний лазер у Німеччині та експортував його до Китаю без дозволу попри те, що інструмент підпадає під дію Регламенту ЄС про подвійне використання.

У понеділок і вівторок обвинувачені постануть перед слідчим суддею Федерального суду, який видасть ордери на арешт і вирішить питання про обрання для них попереднього ув’язнення.

Затримання відбулось через кілька днів після візиту до КНР канцлера ФРН Олафа Шольца.

Читайте також: У Берліні відкидають погрози з боку РФ після викриття російських шпигунів

Як повідомлялося, нещодавно відбулося затримання двох громадян Росії та Німеччини за підозрою в шпіонажі на користь російських спецслужб з метою перешкоджання поставка Німеччиною озброєнь Україні.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-