Владна консервативна партія Хорватії перемагає на виборах, але не зможе сформувати уряд

Владна консервативна партія Хорватії перемагає на виборах, але не зможе сформувати уряд

Укрінформ
Керівна консервативна партія Хорватії на виборах здобула більшість місць у парламенті, але недостатньо, щоб сформувати уряд.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Під час виборів керівний консервативний Хорватський демократичний союз (HDZ) на чолі з прем'єр-міністром Андреєм Пленковичем протистояв альянсу центристських і лівих партій, неформально очолюваному президентом Зораном Мілановичем і його Соціал-демократичною партією (SDP).

Після підрахунку понад 90% бюлетенів Державна виборча комісія повідомила, що HDZ отримує 60 мандатів у 151-місному парламенті. SDP отримує 42 місця. Ультраправий Рух за державність посів третє місце, отримавши 14 місць, що зробило його лідером у майбутніх переговорах щодо наступного уряду.

Явка виборців за кілька годин до закриття виборчих дільниць перевищила 50%.

За словами Пленковича, HDZ почне збирати нову парламентську більшість для формування уряду в четвер вранці.

Як зазначається, якщо HDZ залишаться при владі, як очікується, Хорватія продовжить прозахідний курс на підтримку України в боротьбі з Росією. Успіх SDP може вивести її на шлях перемоги на виборах до Європейського парламенту в червні та на президентських виборах у грудні. Це похитнуло б тривале домінування HDZ в політиці і потенційно відкрило б простір для посилення проросійського впливу в країні, подібно до Угорщини та Словаччини.

Читайте також: У Франції ультраправі лідирують у рейтингу на європейських виборах

Як повідомляв Укрінформ, у Хорватії в середу, 17 квітня, відбулися дострокові вибори у парламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-