У Польщі вшановують пам'ять жертв Смоленської катастрофи

У Польщі вшановують пам'ять жертв Смоленської катастрофи

Укрінформ
У Польщі в середу вшановують пам'ять 96 жертв Смоленської катастрофи в 14-ту річницю трагедію, що сталася 10 квітня 2010 року.

Президент Польщі Анджей Дуда зранку відвідав королівський замок на Вавелі у Кракові, де в одній з крипт поховане загибле в авіакатастрофі президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми знову віддаємо шану, молимось за їхні душі та згадуємо загиблих 10 квітня 2010 року»,- зазначив Дуда під час брифінгу для ЗМІ у Кракові.

Він назвав це одним з «найважчих і найтрагічніших, але водночас одним із надзвичайно важливих моментів в історії Польщі». За словами президента, йдеться про пам'ять щодо польських офіцерів, які були вбиті військами НКВС у Катині (1940 році - ред.), а також про польську державну делегацію, яка 70 років потому трагічно загинула прямуючи літаком до Росії, аби вшанувати пам'ять закатованих співвітчизників.

Водночас у Варшаві у пам'ять про загиблих у катастрофі відслужено заупокійну месу, а згодом під президентським палацом відбулася пам’ятна церемонія за участю Ярослава Качинського - брата-близнюка загиблого президента. Вона розпочалася рівно о 09:41 (за київським часом) у момент падіння літака, під час якої було зачитано прізвища усіх жертв катастрофи.

Читайте також: У Польщі ліквідували підкомісію з розслідування Смоленської катастрофи

Як повідомлялося, в авіакатастрофі 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому «Смоленськ-Північний» (РФ) розбився польський урядовий літак з 96 особами на борту. В авіакатастрофі загинули президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, все військове командування польської армії, значна частина польської політичної, релігійної та громадської еліти.

У 2011 році польська урядова комісія з розслідування причин катастрофи та Міждержавний авіаційний комітет у Москві основними причинами катастрофи назвали помилки екіпажу польського літака. Крім того, польська комісія значну відповідальність поклала на російських контролерів руху на аеродромі «Смоленськ-Північний», які подавали частково хибну інформацію екіпажу і не заборонили посадку Ту-154М на летовищі.

Після приходу до влади у Польщі в 2015 році правоконсервативної партії «Право і Справедливість» (PiS) Ярослава Качинського новий уряд скасував рапорт своїх попередників, назвавши його нелегітимним, і в лютому 2016 році відновив Смоленське слідство. Відтоді було проведено ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи, а також ще раз досліджено усі записи «чорних скриньок» та елементи розбитого літака на предмет виявлення вибухових речовин. Зразки зібраних матеріалів надіслано у кілька міжнародних лабораторій, які мали підтвердити або виключити наявність залишків вибухових речовин.

У правлячій партії PiS неодноразово покладали відповідальність за катастрофу на росіян, натякаючи на можливу причетність до катастрофи російської влади. Крім того, вони звинувачували у недбальстві членів уряду експрем'єра Дональда Туска, дії яких також могли вплинути на доведення до катастрофи.

Читайте також: Смоленська авіакатастрофа: суд у Польщі заочно арештував російського диспетчера

Після приходу до влади уряду Туска у грудні минулого року було ліквідовано підкомісію з розслідування Смоленської катастрофи, яку в 2016 році при Міністерстві національної оборони Польщі створив тогочасний міністр Антоній Мацеревич. В уряді Туска з цього приводу підкреслили, що не продовжуватиметься «дивне слідство», яке за багато років так і не було завершено. Натомість офіційним у контексті Смоленської катастрофи зараз вважатиметься рапорт комісії ексглави МВС Польщі Єжи Міллера, яка завершила своє слідство в 2011 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-