Захист підводних об’єктів у Північному морі: шість країн Європи підписали угоду

Захист підводних об’єктів у Північному морі: шість країн Європи підписали угоду

Укрінформ
Шість європейських країн, які мають морські кордони у Північному морі, 9 квітня підписали угоду про співпрацю з метою захисту підводної інфраструктури, в тому числі від можливих російських атак.

Про це повідомляє Euractive, передає Укрінформ.

Як зазначається, Бельгія, Велика Британія, Данія, Німеччина, Норвегія і Нідерланди підписали декларацію, що, за їхніми словами, дозволить їм обмінюватися інформацією.

«Північне море є рушійною силою Європи, яка підтримує амбіції щодо відновлюваної енергетики та нульового енергоспоживання, допомагаючи зміцнити енергетичну безпеку на континенті. Тому дуже важливо, щоб ми захищали його критично важливу енергетичну інфраструктуру зараз і в майбутньому. Зміцнення зв'язків з нашими ключовими північноєвропейськими сусідами забезпечить стійкість інфраструктури перед тими, хто може спробувати загрожувати їй або зруйнувати її», - сказав британський міністр з питань ядерної енергетики та відновлюваних джерел енергії Ендрю Бові.

Читайте також: Пошкоджений торік газопровід Balticconnector поновить роботу 22 квітня

Як повідомлялося, загрози підводним кабелям і трубопроводам стали предметом особливої уваги західноєвропейських країн після вибухів на трубопроводах «Північний потік-1» і «Північний потік-2», побудованих для транспортування газу з Росії до Німеччини через Балтійське море у вересні 2022 року.

У травні 2023 року НАТО заявила, що Росія може саботувати підводні кабелі, щоб покарати західні країни за підтримку України, а глобальні ризики для безпеки ще більше зросли після війни в Газі.

Торік на газопроводі Balticconnector сталася аварія, коли трубопровід був, імовірно, пошкоджений якорем зареєстрованого в Гонконгу судна Newnew Polar Bear, що прямував з Калінінграда у Санкт-Петербург. Інцидент стався у виключній економічній зоні Фінляндії. Одночасно з газопроводом було пошкоджено телекомунікаційний кабель, що з'єднує Естонію і Фінляндію.

Після цього НАТО оголосило про посилення патрулювання в Балтійському морі.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-