Чехія почала розслідування щодо китайського дипломата у Празі, який стежив за віцепрезидентом Тайваню

Чехія почала розслідування щодо китайського дипломата у Празі, який стежив за віцепрезидентом Тайваню

Укрінформ
Уряд Чехії заявив про проведення розслідування інциденту за участю дипломата посольства Китаю у Празі, який незаконно стежив за обраною віцепрезиденткою Тайваню Сяо Біхім під час її візиту до країни у березні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє тайванське інформагентство CNA.

Як зазначається, чеська сторона розпочала розслідування за зверненням Тайбея після публікації празьким новинним сайтом Seznam Zpravy матеріалу про зупинку поліцією авто китайського дипломата, який їхав за кортежем Сяо в Празі минулого місяця.

Обрана віцепрезидентка перебувала в Чехії 17-19 березня на запрошення празького аналітичного центру Sinopsis і виступала на організованому ним семінарі. За її безпеку під час перебування в країні відповідала чеська влада.

Коли кортеж Сяо їхав із аеропорту Праги до центру міста, правоохоронці виявили підозрілий автомобіль, що стежив за нею. Поліцейські зупинила цю машину і виявилося, що нею керував китайський дипломат із військового відділу посольства Китаю в Празі.

Він продовжував їхати слідом за тайванським політиком, доки вона не прибула до свого готелю в Празі.

Коли інцидент набув розголосу, МЗС Чехії викликало посла Китаю в Чехії Фен Бяо для розмови з міністром закордонних справ Яном Ліпавським. Після їх зустрічі Ліпавський сказав, що незадоволений поясненнями Фена і його міністерство «не вважає це питання закритим».

Співрозмовники видання Seznam Zpravy повідомили, що чеський уряд розглядає можливість оголосити китайського дипломата персоною нон-грата і вимагати від нього залишити країну.

Читайте також: США ввели санкції проти мережі компаній, що продавала програми стеження авторитарним режимам

Міністерство закордонних справ КНР і посольство Китаю в Празі від коментарів наразі утримуються.

Сяо Біхім із 2020 по 2023 рік обіймала посаду представника Тайваню у США (фактично виконуючи функції посла – ред.), а в листопаді минулого року пішла у відставку і разом із віце-президентом Лай Чінте брала участь у президентських виборах у якості наступної віце-президентки.

За результатами голосування у січні Лая обрано президентом, а Сяо - віцепрезидентом Тайваню. Інавгурація нового керівництва відбудеться у травні.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву заявив, що припинення постачання американської зброї в Україну і ймовірна перемога Росії підштовхнуть Китай виступити проти Тайваню та підживить антиамериканську пропаганду Пекіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-