У Чехії заявили про спроби Росії паралізувати європейську залізничну мережу

У Чехії заявили про спроби Росії паралізувати європейську залізничну мережу

Укрінформ
Росія неодноразово намагалася паралізувати європейську залізничну мережу, що є довгостроковою спробою Москви дестабілізувати Європейський Союз і саботувати його критичну інфраструктуру.

Про це сказав міністр транспорту Чехії Мартін Купка в інтерв’ю британській Financial Times, передає Укрінформ.

За словами Купки, російське хакерське угруповання атакувало системи сигналізації та мережі чеського національного залізничного перевізника České dráhy. Атаки викликали занепокоєння, адже це могло спричинити серйозні залізничні аварії.

«Це, безумовно, складна справа. Але я дійсно задоволений, тому що ми можемо захистити всі системи від атак», – сказав Купка.

У березні минулого року Агентство Європейського Союзу з кібербезпеки (ENISA) попередило про почастішання атак на залізниці. Воно зафіксувало масштабні кібератаки «проросійських хакерських груп» на залізничні компанії Латвії, Литви, Румунії та Естонії. У звіті сказано, що «напади на залізничні компанії зростають, головним чином у результаті російського вторгнення в Україну».

Читайте також: У Чехії минулого року зафіксували рекордну кількість кібератак

Минулого літа зростання кількості атак на залізниці також підтвердило Чеське національне управління кібер- та інформаційної безпеки. У Чеській залізниці заявили, що «помітили збільшення кількості кібератак на цифрову інфраструктуру» і «постійно зміцнюють» свою кібербезпеку.

ENISA також відзначила великі кібератаки «проросійських хакерських груп» на залізничні компанії в Латвії, Литві, Румунії та Естонії.

Спроби Росії дестабілізувати енергетичну інфраструктуру Європи добре задокументовані, але про втручання в транспортні мережі говорять менше, зазначає видання.

В інтерв’ю Купка також заявив, що Чехія, яка планує побудувати високошвидкісну залізничну лінію, яка з’єднає Берлін, Прагу та Відень за чотири години, також вводить обмеження на можливість іноземних операторів подавати заявки на контракти.

Читайте також: Росія готується до першої світової кібервійни - начальник департаменту СБУ

FT також повідомила, що Прага дедалі жорсткіше ставиться до кампаній впливу Росії після ухвалення закону в 2022 році, який дозволяє уряду вживати заходів проти іноземних організацій, які підозрюють у порушеннях прав людини або кіберзлочинах.

Як повідомлялося, чеський уряд минулого тижня заявив, що йому вдалося викрити та знешкодити проросійську мережу в Чехії. У результаті в національний санкційний список було внесено, зокрема, українського олігарха Віктора Медведчука та його компаньйона Артема Марчевського, а також дезінформаційний ресурс The Voice of Europe. За висновками Служби безпеки інформації (BIS), саме цим сервером керували прокремлівські бізнесмени з метою вплинути на європейські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-