Макрон не зміг змінити ставлення президента Бразилії до війни в Україні - ЗМІ

Макрон не зміг змінити ставлення президента Бразилії до війни в Україні - ЗМІ

Укрінформ
Еммануель Макрон та Луїз Інасіо Лула да Сілва не змогли зблизити свої позиції щодо питання війни в Україні, а також присутності Путіна на наступному саміті G20.

Як повідомляє Укрінформ, про це ідеться в статті Le Monde, присвяченій підсумкам триденного візиту французького лідера до Бразилії.

"Я перебуваю за стільки кілометрів від України, що не почуваюся зобов'язаним відчувати таку ж нервозність, як французи, які знаходяться ближче", - сказав президент Бразилії.

За його словами, Зеленському та Путіну доведеться домовлятися, тож Лула готовий "вести переговори для досягнення миру".

"Франція - держава миру, але вона не є слабкою і захищає демократію та міжнародне право", - заявив своєю чергою Макрон.

Читайте також: Посол Мельник сподівається, що президент Бразилії не поїде в Росію, але відвідає Україну

Як зауважує видання, французький лідер наполягав, що питання участі Путіна на саміті G20 у Ріо має бути предметом консенсусу. "Якщо це буде зустріч, яка не принесе користі і створить розкол, її не варто проводити", - сказав він.

Нагадаємо, Бразилія з 1 грудня головує у G20, і її президент заявляв, що запросить Путіна на саміт, однак не може гарантувати йому безпеку.

"Нашою метою було шанобливе пояснення і розуміння один одного, але не досягнення згоди. Наші позиції з цього питання зараз занадто далекі, щоб зблизитися", - так окреслив для Le Monde підсумки зустрічі Макрона та Лули один з бразильських дипломатів.

Читайте також: Ізраїль оголосив персоною нон ґрата президента Бразилії, який порівняв війну в Газі з Голокостом

За його словами, сторони все ж домовились, що на зустрічі восени не буде домінувати питання суперечок між Північчю і Глобальним Півднем, оскільки ідея саміту не в тому, щоб перетворити "Групу 20" на поле битви між БРІКС та західними країнами G7.

Видання нагадує, що Росія залишається важливим партнером Бразилії в групі БРІКС, а також є основним постачальником добрив для сільського господарства.

Як повідомляв Укрінформ, торік Лула да Сільва заявив, що саміт G20 не є належним місцем для обговорення російської війни проти України - для цього, за його словами, радше підходить Генеральна Асамблея ООН.

Фото: LP/Arnaud Journois

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-