Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Центр «Нова Європа» провів IV Форум Україна–Японія

Центр «Нова Європа» провів IV Форум Україна–Японія

Укрінформ
Японські та українські аналітики й науковці обговорили питання, пов’язані з безпековим середовищем, у якому функціонують обидві країни, а також двосторонні відносини в контексті війни РФ в Україні

15 березня 2024 року Центр «Нова Європа» провів IV Форум Україна–Японія «Особливе глобальне партнерство. Україна і Японія в контексті російської війни». Під час заходу аналітики та науковці з Японії та України обговорили питання, пов’язані з безпековим середовищем, у якому функціонують обидві країни, а також двосторонні відносини в контексті війни Росії в Україні.

Зокрема, дискусійні панелі були присвячені таким питанням:

  • (Не)засвоєні уроки. Як оцінюють в Україні, ЄС і Японії нинішню ситуацію з війною Росії

  • Справжня сила гарантій безпеки. Завдяки яким механізмам безпеки Україна та Японія могли б відчувати себе в безпеці?

  • Від особливого до дійсно особливого. Як оновити українсько-японське партнерство відповідно до нового стану відносин?

Під час вітального слова Альона Гетьманчукдиректорка Центру «Нова Європа» зазначила: «Японія – це чи не єдина країна світу, з якою, відриваючи одні двері, ви насправді відкриваєте двоє дверей: одні в Азію, інші – G7. Японія за ці два роки довела, що вона найбільш природній союзник України в Азії, а за час головування в G7 – що вона ще й надійний партнер в рамках Групи семи».

З вітальним словом звернулись до учасників Кунінорі Мацуда, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні та Сергій Корсунський, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії.

«Національна безпека в Європі не може бути відокремлена від національної безпеки в Східній Азії та за межами Азійсько-Тихоокеанського регіону. Ми вже помітили, що Північна Корея активно допомагає Росії поставками боєприпасів і ракет. І якщо ми придумаємо систему, за допомогою якої ми зможемо зупинити цю агресію та відновити справедливість у цій війні, буде не так багато інших країн, які напевно наслідували б і могли б наслідувати приклад Росії. Тож я твердо переконаний, що національна безпека має бути першим питанням, яке Україна та Японія повинні вирішити разом», – сказав пан Посол Кунінорі Мацуда.

«Незважаючи на те, що у світі, на жаль, проблем додається, Японія настільки чітко стоїть на своїй позиції, що про жодну “втому від України”, про яку дехто пише і говорить, і від того, що відбувається у Європі, не йдеться. Ніякої “втоми” в Токіо немає, немає жодного зменшення уваги, вона просто має іншу форму, інший рівень», – розповів пан Посол Сергій Корсунський.

З ключовою промовою виступив Ігор ЖовкваЗаступник керівника Офісу Президента України, дипломатичний радник Президента Володимира Зеленського«Дуже важлива роль Японії у реалізації Формули миру Президента України. Зокрема, вагома позиція щодо першого пункту, який стосується ядерної безпеки. Японія чітко виступає проти того, що країна-агресор шантажує увесь світ або використанням ядерної зброї, або захопленням найбільшої в Європі Запорізької АЕС».

Відеозапис форуму доступний українською та англійською.

Медіапартнер – Укрінформ

Слідкуйте на новинами. Незабаром команда «Нової Європи» опублікує розширені ключові думки спікерів форуму.

Детально про попередні форуми тут.

Центр «Нова Європа»

* Місія Центру «Нова Європа» полягає в розробленні аналітичних досліджень та здійсненні проєктної діяльності для просування європейських стандартів та практик в Україні, а також для збереження підтримки лідерами громадської думки, офіційними особами ЄС і НАТО європейської та євроатлантичної перспективи України.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-