Кремль прагне використати Придністров'я і Гагаузію для дестабілізації у Молдові - ISW

Кремль прагне використати Придністров'я і Гагаузію для дестабілізації у Молдові - ISW

Укрінформ
Росія має намір використати Придністров’я і Гагаузію для проведення гібридних операцій, щоб дестабілізувати ситуацію в Молдові.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Як зазначається, керівник глава Гагаузії Євгенія Гуцул мала зустрічі з представниками російської влади, зокрема із президентом РФ Володимиром Путіним 6 березня, котрий «пообіцяв підтримувати Гагаузію та гагаузький народ у захисті законних прав, повноважень і позицій на міжнародній арені».

Гуцул також зустрічалась із заступником глави адміністрації президента РФ Сергієм Кирієнком, якого просила допомогти гагаузам відкрити рахунки в російських банках «на соціальні проєкти», скасувати ембарго на імпорт товарів із Гагаузії та допомогти домовитися із Газпромом про постачання газу за пільговою ціною.

Читайте також: Росія спробує втрутитися у вибори й референдум щодо ЄС у Молдові - спецслужби

«Посилена увага Кремля до відносин із Гагаузією на тлі зосередження уваги на іншому проросійському регіоні Молдови – самопроголошеному Придністров’ї – вказує на те, що Росія сподівається використати обидва ці регіони для виправдання гібридних операцій, спрямованих на дестабілізацію і подальшу поляризацію Молдови напередодні переговорів щодо вступу до ЄС і президентських виборів», – вважають аналітики.

Як повідомлялося, голова Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Александр Мустяце заявив, що у планах РФ спровокувати соціальні конфлікти, зокрема в Гагаузії та Придністров'ї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-