Помер прем’єр Канади, який 1991 року визнав незалежність України

Помер прем’єр Канади, який 1991 року визнав незалежність України

Укрінформ
Прем’єр-міністр Канади Браян Малруні, який перебував на посаді під час проголошення Україною незалежності, помер на 84-му році життя.

Як передає Укрінформ, про це у соцмережі Х написала його донька Керолін Малруні.

“Від імені своєї матері й нашої родини із великим сумом повідомляємо про смерть мого батька Браяна Малруні, 18-го прем’єр-міністра Канади. Він відійшов з миром в оточенні родини”, - повідомила Керолін Малруні.

Браян Малруні очолював уряд Канади з 1984 по 1993 рік як глава Прогресивної консервативної партії. Саме під час його каденції Канада стала першою Західною державою, яка 2 грудня 1991 року визнала незалежність України. Він також підписав оригінальну Північноамериканську угоду про вільну торгівлю (НАФТА) між Канадою, США та Мексикою, яка до 2018 року залишалася найбільшою у світі регіональною зоною вільної торгівлі, з населенням 478 млн осіб і сукупним ВВП у розмірі 20,7 трлн дол., тобто близько 30% світового ВВП. Окрім цього, Малруні відзначився й низкою інших доленосних для Канади рішень, на кшталт запровадження податку на продаж, кількома спробами примирення із сепаратистами у провінції Кебеції, модернізацією Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки, рішучим опором режиму апартеїду в Південно-Африканській Республіці тощо.

Попередником Малруні на посаді прем’єр-міністра Канади був батько чинного глави канадського уряду П’єр-Елліот Трюдо.

Фото: The Guardian

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-