Франція першою у світі закріпить право на аборт у конституції

Франція першою у світі закріпить право на аборт у конституції

Укрінформ
У середу ввечері Сенат Франції (верхня палата парламенту) в цілому схвалив включення до Конституції положення про гарантовану жінкам свободу добровільно переривати вагітність.

За конституційну гарантію абортів проголосували 267 сенаторів, і 50 виступили проти, передає Укрінформ із посиланням на France Info.

«Я взяв на себе зобов'язання зробити свободу жінок на аборт незворотною, закріпивши її в конституції. Після Національних зборів Сенат зробив рішучий крок, який я вітаю», - написав президент Франції Еммануель Макрон у соцмережі Х.

Своєю чергою міністр юстиції Ерік Дюпон-Моретті зазначив, що це голосування, «по суті, підтверджує, що жінки в нашій країні вільні, підтверджує, наскільки ми всі прив'язані до цієї свободи». Він додавши, що Франція стане першою країною у світі, яка закріпить у конституції свободу жінок розпоряджатися власним тілом.

Читайте також: Туск хоче послабити польські закони про заборону абортів

Процес перегляду Основного закону у Франції передбачає окремі голосування у Національних зборах і Сенаті, після чого зміни мають бути ухвалені обома палатами парламенту, які збираються в Конгресі. Цей останній крок депутати мають зробити вранці 4 березня.

Нагадаємо,  Макрон у жовтні повідомив, що подасть до Державної ради законопроєкт, щоб закріпити в конституції 1958 року гарантоване жінкам право добровільно переривати вагітність.

У 2022 році у Франції було зареєстровано 234 300 абортів. Це найвищий показник з 1990 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-