Туск засумнівався, чи Вишеградська група ще має сенс

Туск засумнівався, чи Вишеградська група ще має сенс

Укрінформ
Позиції глав урядів Угорщини і Словаччини Віктора Орбана і Роберта Фіцо щодо російської агресії й підтримки України ставлять під сумнів подальше функціонування Вишеградської групи у нинішньому вигляді.

Таку думку під час спільної пресконференції в понеділок у Варшаві з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо висловив глава польського уряду Дональд Туск, який у вівторок візьме участь у зустрічі глав урядів країн Вишеградської групи в Празі, передає кореспондент Укрінформу.

“Я повернуся завтра з цієї зустрічі у Празі і скажу вам відверто, чи Вишеградська група має ще сенс чи ні. Ця зустріч багато чого прояснить”, - зазначив Туск.

За його словами, нині має бути повна солідарність Заходу з Україною, а про позицію Орбана він “сказав багато і навіть більше, ніж повинен був”.

“Завтра на зустрічі у Празі я йому скажу це прямо в обличчя: в НАТО і ЄС не може бути місця якимось сумнівам щодо російсько-української війни. Якщо хтось є членом НАТО і ЄС, то за визначенням і природою цього членства він має підтримувати Україну щодо її захисту проти російської агресії. А хто цього не розуміє, і завтра я про це говоритиму відкрито у Празі, той фактично ставить себе за рамки наших спільнот, і тут не може бути компромісів, жодних двозначностей”, - наголосив Туск.

Він додав, що західний світ має бути абсолютно солідарним з Україною, і висловив сподівання, що “крок за кроком польські партнери в регіоні зрозуміють, що немає альтернативи такій позиції”.

Туск зазначив, що завтра він їде до Праги, щоб перевірити, чи Вишеградська група є форматом, який може ефективно підтримувати усі важливі дії в межах ЄС. Він зауважив, що раніше група була успішною в межах Євросоюзу, досягаючи багато чого спільно, зауваживши, що це було з тими самими особами (Орбаном і Фіцо – ред.), але багато років тому.

“Я зі здивуванням вислухав останній виступ Фіцо у справі Росії та України. Мені прикро з одного приводу, і я говоритиму завтра про це у Празі: поляки, словаки, угорці, чехи, об’єктивно кажучи, мають виключно спільні інтереси, зокрема й ті, що стосуються безпеки. Історія показує, і це парадокс, що сьогодні з Братислави і Будапешта звучать двозначні сигнали про Путіна і Росію. Ми мали схожий досвід з СРСР, їх танки були у Варшаві, Празі і Будапешті. Тому я не бачу жодної причини, чому ці країни не можуть бути солідарними у спротиві і підтримці тих, хто бореться з режимом, який не дотримується жодних наших спільних цінностей”, - наголосив польський прем’єр.

Чеське головування у Вишеградській групі скликає у вівторок у Празі зустріч групи на рівні глав урядів.

Читайте також: Орбан заявив, що Україна має бути буфером між Заходом та Росією

Як зазначалося, в питанні російської агресії і підтримки України Варшава і Прага безумовно стоять на боці України, а Будапешт і Братислава у своїх діях і заявах усе більше дрейфують у бік Росії.

Вишеградська група - неформальне об'єднання у складі Польщі, Чехії, Словаччини і Угорщини, яке функціонує з 1991 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-