Санкції не змогли вчасно зупинити російську військову машину - WSJ

Санкції не змогли вчасно зупинити російську військову машину - WSJ

Укрінформ
Усі типи санкцій, запроваджені проти Росії з лютого 2022 року, на думку західних чиновників, завдали шкоди її економіці та можливостям виробництва озброєнь і створили проблеми на найближчі роки.

Але вони визнають водночас, що санкції діють повільніше, ніж очікувалося.

Про це пише Wall Street Journal, передає Укрінформ.

Як зазначає видання, щоразу, коли західні чиновники розробляють заходи, щоб протидіяти Росії, Кремль пристосовується. Західні посадовці кажуть, що Кремль доручив своїм спецслужбам знайти канали для ухилення від санкцій. Москва збільшила торгівлю з Китаєм, Індією та країнами, які не приєдналися до західних санкцій, що допомагає їй продавати енергоносії та імпортувати обладнання для ведення війни. Росія використовує підставні компанії і сусідні країни для купівлі компонентів для зброї, а також придбала велику кількість старих суден, що знаходяться в непрозорій власності, щоб обійти обмеження цін на нафту, запроваджене Заходом.

Іран і Північна Корея постачають Росії безпілотники і ракети, а Китай і Туреччина - товари подвійного призначення західного виробництва, потрібного для ведення війни. Росія змогла отримати доступ до західних мікрочипів для ракет за завищеними цінами, або ж залежала від китайських мікрочипів нижчої якості. Крім того, економічна вага Росії ускладнює її ізоляцію, адже вона експортує не лише нафту і газ, але й ресурси, включаючи уран і титан, від яких залежать західні економіки.

Читайте також: Байден оголосив понад 500 нових санкцій проти Росії

Американські та європейські чиновники заявляють, що санкції позбавили Росію близько 400 мільярдів євро доходів, які вона могла б отримати з лютого 2022 року.

Багато західних чиновників і економістів очікують, що економіка Росії зіткнеться з серйозними проблемами вже наступного року. Російська економіка «перегріта», інфляція перевищила 7%, багато компаній стикаються з нестачею робочої сили, оскільки росіяни виїхали з країни або були відправлені на фронт.

Для Росії в короткостроковій перспективі «зростання цін на нафту допомогло протидіяти ефекту санкцій», сказав Річард Портес, професор Лондонської бізнес-школи. Але в найближчі роки у Путіна «закінчуються резерви... і він стикається з катастрофічним відтоком капіталу і витоком мізків».

Читайте також: Зеленський: Маємо принципово посилювати санкції і ліквідувати всі російські хитрощі

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії, до якого увійшли 106 фізичних та 88 юридичних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-