ЄС засудив хвилю поліцейських репресій у Білорусі перед лютневими «виборами»

ЄС засудив хвилю поліцейських репресій у Білорусі перед лютневими «виборами»

Заява
Укрінформ
Європейський Союз рішуче засудив нову хвилю поліцейських репресій у Білорусі, спрямовану проти колишніх політв’язнів режиму Лукашенка та їхніх родин, напередодні парламентських і місцевих «виборів».

Про це йдеться у заяві високого представника ЄС, передає Укрінформ.

«Європейський Союз рішуче засуджує останню хвилю репресій проти колишніх політичних в’язнів, що залишаються в Білорусі, та проти родичів цих політв’язнів. Рейди та обшуки, що були здійснені структурами безпеки режиму, зачепили майже 100 людей, багато з яких були арештовані», - йдеться у документі.

У ЄС назвали дії режиму Лукашенка продовженням ганебної тактики залякувань та репресій проти всіх критиків влади та проти потенційних політичних опонентів перед «виборами», що призначені на лютий.

«Ми закликаємо владу в Білорусі утримуватися від будь-яких подальших репресій та насильства проти народу Білорусі та виконувати зобов’язання Білорусі з дотримання прав людини, включаючи негайне та безумовне звільнення всіх незаконно ув’язнених, та припинити незаконні судові переслідування», - наголосив високий представник ЄС.

Він запевнив, що ЄС залишатиметься солідарним із народом Білорусі та продовжуватиме його підтримувати на шляху до незалежності та демократії.

Читайте також: У Білорусі за рік затримали 125 громадян, які повернулися з-за кордону

«Громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно обирають шляхом прозорих, вільних та справедливих виборів», - наголошується у документі.

Як повідомлялося, по всій Білорусі 23 січня відбулися масові обшуки та затримання серед колишніх політв'язнів та родичів осіб, засуджених за політичними статтями. Відомо щонайменше про 73 такі випадки. Іноді людей затримували цілими сім'ями.

Зокрема, відомо про затримання Марини Адамович — дружини політв'язня та екскандидата у президенти Миколи Статкевича. Обшук у матері авторки проєкту Dissidentby Марини Касінерової тривав 10 годин.

У постановах КДБ Білорусі фігурували статті за "фінансування екстремістської діяльності" та за "участь в екстремістських формуваннях".

Фото: t.me/viasna96

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-