В Італії розгорівся скандал після фашистських вітань на мітингу

В Італії розгорівся скандал після фашистських вітань на мітингу

Відео
Укрінформ
У Римі під час заходу в пам’ять про вбитих наприкінці 70-х років неофашистів масово використали давньоримське вітання, яке вважається фашистським, що спричинило скандал в країні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція ANSA.

Зазначається, що вчора у столиці Італії відбувся захід з вшанування пам’яті трьох бойовиків руху "Молодий фронт" Франко Бігонцетті, Франческо Чіаватта та Стефано Реккіоні, вбитих 7 січня 1978 року у Римі. Тоді відбувся напад представників крайніх лівих організацій на підлітків з молодіжного крила Італійського соціалістичного руху "молодий фронт", заснованого симпатиками Муссоліні, у січні 1978 року, внаслідок якого двоє осіб загинули, і ще один учасник руху загинув згодом внаслідок сутичок з поліцією. Відтоді у річницю події щорічно проводяться пам’ятні заходи. 

У соцмережі потрапили численні відео з цьогорічного заходу, де учасники наприкінці відповіли на фразу "За усіх полеглих побратимів" – "Присутні", та підняли праві руки у фашистському вітанні.

Як зазначається, на цій частині заходу вже не було чинних посадовців – меморіальна подія за участі очільника регіону Лаціо закінчилась за декілька годин до того на цьому ж місці. 

На таку поведінку учасників, багато опозиційних політиків відреагували обуренням. 

"Рим, 7 січня 2024, а виглядає так, немов це 1924 рік. Те що відбувається – неприйнятно", – відреагувала політик від Демократичної партії Еллі Шляйн.

Читайте також: Прем'єрка Італії вважає недостатньою заплановану міграційну реформу в ЄС

Її однопартієць Нікола Зінгаретті написав, що не має питань до меморіального заходу, але використане вітання – "символ смерті, насильства та примусу", і це має бути засуджене усіма політичними силами, а мовчання можна розцінювати як схвалення. 

"Ми – сила, яка точно не є фашистами, ми є антифашистами. Будь-хто, хто так вчинив, безумовно заслуговує на загальний осуд, як і всі демонстрації на підтримку диктатур. Є закон, який вказує, що у нашій країні неприпустимо виправдовувати фашизм", – сказав у своєму коментарі секретар коаліційної партії Forza Italia та чинний очільник МЗС країни Антоніо Таяні. 

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України 4 січня назвало провокацією виставку про нібито «розквіт» Маріуполя під окупацією РФ в італійській Модені й доручило підготувати офіційне звернення українському посольству в Римі. Речник МЗС Олег Ніколенко підкреслив, що на офіційному рівні Італія рішуче підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. За його словами, МЗС України очікує, що на цей пропагандистський захід буде відповідна реакція.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-