У правлячій партії Грузії вирішили не називати Зурабішвілі президенткою

У правлячій партії Грузії вирішили не називати Зурабішвілі президенткою

Укрінформ
Правляча партія Грузії "Грузинська мрія" вирішила більше не використовувати слово "президент" та повністю ігнорувати статус глави держави Саломе Зурабішвілі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання Новини-Грузія.

"У неї немає легітимності з боку депутатів, обраних народом, з боку більшості, яка її обрала. Тому ми називатимемо її не президентом, а просто Саломе Зурабішвілі… опозиційним політиком", – заявив виконавчий секретар "Грузинської мрії" Мамука Мдинарадзе.

Цього разу обурення правлячої партії викликало інтерв'ю Зурабішвілі французькому телеканалу LCI. Її запитали, чи сподівається вона, що лідери РФ та Китаю Володимир Путін і Сі Цзіньпін колись постануть перед судом – Сі Цзіньпін за обвинуваченням у геноциді уйгурів, а Путін – за воєнні злочини та злочини проти людяності.

Читайте також: Україна, Молдова і Грузія вступлять до ЄС одночасно - президентка Зурабішвілі

Зурабішвілі відповіла загалом, не називаючи імен, але й не відокремлюючи Путіна та Сі: "Я вірю, що має настати історичний момент, який усе розставить на свої місця. Але якщо ви запитаєте мене, чи я думаю, що це реалістично, то я відповім: ні".

Уряд Грузії захвилювався, що інтерв'ю Зурабішвілі може пошкодити курсу на стратегічну співпрацю з Китаєм і зробив спеціальну заяву про "шкідливу риторику".

Прем'єр Іраклій Гарібашвілі сказав, що заяви Зурабішвілі нічого не означають і особисто зустрівся з послом Китаю в Грузії, щоб запевнити у дружбі та симпатії до КНР та Сі.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні у Грузії оголосили про початок процедури імпічменту президентки Грузії Саломе Зурабішвілі через не погоджені з урядом візити до Європи.

Після провалу спроби імпічменту голова партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе заявив, що подальше порушення президенткою Конституції може призвести до кримінальної справи проти Зурабішвілі.

Читайте також: Президентка Грузії знову без погодження з урядом вирушила у закордонну поїздку

Згідно з грузинським законодавством, президент може здійснювати закордонні візити лише після їх погодження урядом.

У листопаді Зурабішвілі вирушила до Франції попри те, що уряд не погоджував цієї поїздки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-