Хав'єр Коломіна, заступник помічника генceка НАТО
НАТО повертає фізичну присутність в Україні напередодні саміту у Вільнюсі
31.03.2023 13:17

В Україні сподіваються, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі будуть зроблені кроки для пришвидшення набуття Україною членства у Північноатлантичному альянсі, адже це стане найкращою гарантією недопущення повторення російської агресії в майбутньому.

За три місяці до саміту, щоб сприяти інтенсивному діалогу Києва і Брюсселя, НАТО повертає фізичну присутність в Україні. Про це, а також про постійну підтримку України з боку Альянсу та оцінку ядерного шантажу росії – в короткому інтерв’ю Укрінформу розповів заступник помічника генерального секретаря НАТО Хав’єр Коломіна, який 30 березня відвідав Київ.

ПОВЕРНЕННЯ ДО КИЄВА СПРИЯТИМЕ ПОГЛИБЛЕНОМУ ДІАЛОГУ НАПЕРЕДОДНІ САМІТУ

- Яка мета вашого візиту в Україну?

- Мета мого візиту – підтвердити солідарність і підтримку Україні з боку НАТО, а також продовжити тісні консультації з представниками влади України. Я щасливий, що маю змогу в прекрасному місті Києві особисто зробити це та висловити своє глибоке захоплення мужністю українського народу. Ми ніколи не залишали Україну, оскільки ми постійно підтримували її, але я радий оголосити, що ми повертаємо свою фізичну присутність у Києві – щоб сприяти нашому діалогу, котрий все поглиблюється, та співпраці напередодні саміту НАТО у Вільнюсі в липні цього року.

- З якими представниками української влади ви зустрічалися під час візиту?

- Я зустрівся з віцепрем’єр-міністром Ольгою Стефанішиною, яка координує роботу з євроатлантичної інтеграції і з якою ми у постійному контакті. Потім у мене була зустріч із віцеспікером Верховної Ради Олександром Корнієнком і головою комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Також я зустрівся із заступниками міністрів закордонних справ та оборони.

КОМІСІЯ УКРАЇНА-НАТО – ЩЕ ОДНА ПЛАТФОРМА ДЛЯ ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ

- Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нещодавно заявив про намір скликати засідання Комісії Україна-НАТО (КУН) під час зустрічі глав МЗС країн НАТО 4-5 квітня. Він також зазначив, що має повноваження на його скликання, але з поваги до позиції Угорщини, яка з 2017 року блокує КУН, поки не робив цього. Чи означає це, що вето Угорщини не стане перешкодою для проведення таких зустрічей у майбутньому?

- Засідання Комісії Україна-НАТО під час зустрічі міністрів закордонних справ НАТО наступного тижня за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби – це платформа для членів Альянсу, де вони можуть висловити свою солідарність з українською владою і народом, а також підтвердити свою відданість підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно.

Крім того, КУН є оптимальним форматом для сприяння практичному співробітництву між НАТО та Україною, у тому числі в рамках розширеного Комплексного пакету допомоги. А також для просування амбітної програми українських реформ, яка залишається надзвичайно важливою для майбутнього вашої країни як демократичної держави, заснованої на верховенстві права та повазі до прав людини і прав етнічних меншин.

МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ – У НАТО

- Задовго до повномасштабної війни Україні казали, що її внесок у європейську безпеку недостатній для отримання ПДЧ. Нині Україна – за значної допомоги НАТО та європейських партнерів – де-факто виконує функцію стримування. І саме для цього у 1949 році був підписаний Вашингтонський договір. Чи не означає це, що Україна заслужила своє місце в Альянсі? Українська влада сподівається, що на липневому саміті НАТО у Вільнюсі можна буде зробити значний крок в напрямі членства України. Чи точаться дискусії з цього приводу на даний момент?

- У новій Стратегічній концепції НАТО, затвердженій на саміті в Мадриді минулого року, дуже чітко зазначено, що сильна і незалежна Україна є життєво необхідною складовою стабільності євроатлантичного регіону. Україна бореться саме за ті цінності та принципи, які десятиліттями були основою миру та стабільності в Європі. Майбутнє України – в євроатлантичній родині. А члени Альянсу дотримуватимуться нашої політики відкритих дверей та рішення від 2008 року про те, що Україна стане членом НАТО.

РОСІЯ МАЄ ПРИПИНИТИ БЕЗВІДПОВІДАЛЬНУ ЯДЕРНУ РИТОРИКУ

- Повертаючись до теми війни: Альянс розкритикував росію за її «безвідповідальну та небезпечну» ядерну риторику буквально через день після того, як президент рф путін оголосив про плани розгорнути тактичну ядерну зброю в білорусі. Чи переконане НАТО, що ці заяви залишаються лише тактикою брязкання ядерною зброєю? Як правило, військовим доводиться готуватися до найгірших сценаріїв, чи відпрацьовує їх НАТО?

- Ядерна риторика росії – небезпечна і безвідповідальна. НАТО пильнує. Ми уважно стежимо за розвитком ситуації. Ми не бачили жодних змін у ядерних позиціях росії, які б спонукали нас коригувати наші власні. Члени НАТО чітко дали зрозуміти, що будь-яке застосування ядерної зброї росією докорінно змінить характер конфлікту та матиме серйозні наслідки. росія повинна припинити свою безвідповідальну ядерну риторику. білорусь має припинити сприяти незаконній війні росії в Україні.

НАТО НЕ Є ВОЮЮЧОЮ СТОРОНОЮ, ВОДНОЧАС ПІДТРИМКА УКРАЇНИ ВІД КРАЇН-ЧЛЕНІВ Є БЕЗПРЕЦЕНДЕНТНОЮ

- НАТО послідовно дотримується політики стримування російської агресії, щоб не допустити перекидання війни за межі України та на територію союзників. Але чи є серед членів Альянсу розуміння того, що в уявленнях кремля – росія воює вже не з Україною, а з усім НАТО?

- НАТО не є воюючою стороною і рішуче налаштоване на запобігання будь-якій ескалації. Метою НАТО є захист безпеки всіх членів Альянсу від будь-якої зовнішньої загрози та забезпечення стабільності в євроатлантичному регіоні. У відповідь на неспровоковану агресивну війну росії проти України ми активували наші оборонні плани та значно посилили військову присутність у східній частині Альянсу, аби продемонструвати нашу непохитну прихильність захищати територію кожного члена НАТО та не допустити невиважених рішень з боку росії у цьому відношенні.

Водночас члени НАТО надають безпрецедентну допомогу, щоб забезпечити Україну засобами для захисту від російської агресії та повернення своїх територій. Ці кроки базуються на нашій політиці довгострокової підтримки України, особливо з 2014 року, що допомогло українським збройним силам стати набагато сильнішими, краще керованими та навченими, ніж будь-коли раніше.

Поряд із їхньою видатною хоробрістю, відданістю та навичками – наша підтримка щодня змінює ситуацію на полі бою.

- 96 відсотків українців бачать фінал цієї війни у повному звільненні всіх українських територій, які наразі окуповані росією, включно з Кримом. А як НАТО бачить закінчення цієї жорстокої війни?

- Резолюція ГА ООН, ухвалена 23 лютого 2023 року голосами 141 країни, висловлює непохитну відданість суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів і вимагає беззастережного виведення російських військ з української території та припинення бойових дій. Україна має право захищатися від загарбницької війни росії та звільняти окуповану росією територію. Право на самооборону закріплено в Статуті ООН.

Союзники надають Україні зброю та боєприпаси, щоб підтримати її право на самооборону та допомогти зміцнити її позиції на полі бою, щоб країна могла досягти справедливого та сталого миру.

Євген Матюшенко

Фото: Руслан Канюка та APA

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-