Вселенський патріархат розширює духовну присутність у Литві - Варфоломій

Вселенський патріархат розширює духовну присутність у Литві - Варфоломій

Заява
Укрінформ
Вселенський Патріархат вважає повернення юрисдикції Литовській церкві підтримкою процесу відновлення історичної справедливості.

Про це йдеться в заяві Вселенського патріарха Варфоломія за результатами зустрічі з прем'єром Литви Інгрідою Шимоніте. 

“Як зазначено в Угоді про співпрацю, ми підтримуємо прагнення як групи литовських православних священників, так і вірян, котрі представляють різні етнічні громади Литви, слідувати своїй совісті та відновити історичну справедливість, сповідуючи свою віру в церкві під юрисдикцією Вселенського патріархату”, - сказав Варфоломій.

При цьому вказується, що Вселенський патріархат розширює свою духовну присутність у Литві.

“Вселенський патріархат жертовно пропонує себе на служіння православним вірним у вашій країні, розширюючи свою духовну присутність у Литві", - наголосив патріарх.

Читайте також: Вселенський патріарх хоче вивести литовську церкву з-під впливу рф

Інгріда Шимоніте своєю чергою нагадала, що починаючи з 13-го сторіччя православні Литви були частиною Київської православної митрополії, підпорядкованої Константинопольському патріарху. Тільки наприкінці 17-го століття московський патріарх, отримавши право лише висвячувати обраного митрополита Київського, вирішив повністю заволодіти митрополією, а з ним і литовською православною громадою.

Як повідомляв Укрінформ, п'ятеро священників, позбавлених сану судом Віленсько-Литовської єпархії (де-факто - за антивоєнну позицію та критику патріарха кирила через підтримку ним російської агресії в Україні), приєдналися до звернення різних православних груп Литви до Константинопольського патріархату з проханням відновити у країні його юрисдикцію. Відповідний лист у травні 2022 року підписала прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте.

Фото: ec-patr.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-