Анджей Дуда, президент Польщі
Росія уособлює зло, яке треба зупинити
18.02.2023 09:00

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Польща надає величезну підтримку Києву, а також стала головним логістичним хабом, через який західна військова і гуманітарна допомога почали широким потоком потрапляти в Україну.

Напередодні річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу Президент Польщі Анджей Дуда розповів про те, на яку військову допомогу від Варшави може розраховувати Київ, ким для нього є сучасна Росія, а також поділився баченням щодо перспектив вступу України до ЄС і НАТО та окремо зупинився на унікальності нинішнього моменту українсько-польських відносин.

ВІЗИТ БАЙДЕНА ДО ПОЛЬЩІ Є ВАЖЛИВИМ СИГНАЛОМ ЩОДО УКРАЇНИ І ДЛЯ СХІДНОГО ФЛАНГУ НАТО

- Пане Президенте, Ви зараз є найпопулярнішим іноземним політиком в Україні. Як Ви до цього ставитеся?

- Це дуже приємно і зворушливо. Я дуже вдячний за цю велику доброзичливість. Я відчув її під час мого перебування у Львові, коли місцеві жителі біля Кафедрального собору підходили потиснути мені руку. Дякую за цю доброту з боку наших українських сусідів, але я просто роблю те, що повинен робити як президент Польщі, а також як людина і як сусід. Я вважаю, що сьогодні українці, які захищають свою Батьківщину, боронять Європу та Польщу від російського імперіалізму. Підтримуючи Україну та українців, я цілком усвідомлюю, що дію в інтересах своєї країни і своїх земляків. Це діяльність в наших спільних інтересах, і якщо це добре сприймається й оцінюється в Україні, то я за це дуже вдячний.

- 20-22 лютого в Польщі перебуватиме президент США Джо Байден. Що Ви очікуєте від цього візиту, чи можна cподіватися на оголошення нових рішень про допомогу Україні, зміцнення східного флангу НАТО?

- Це дуже важливий візит і дуже важливий сигнал. Уже вдруге під час російського вторгнення в Україну президент Джо Байден буде присутнім в Польщі, а отже неподалік кордону з Україною. Цей приїзд є великим жестом президента США як щодо України, так і щодо нас – східного флангу Північноатлантичного Альянсу. Президент Байден показує, що Америка відчуває відповідальність за безпеку нашої частини Європи. Своєю присутністю він також демонструє, що підтримує захисників України, а тому це дуже важливий момент.

Коли попереднього разу, весною минулого року, Джо Байден був у Польщі, він відвідав Жешув і на власні очі побачив все, що відбувається неподалік польсько-українського кордону. Він зустрівся у Варшаві з біженцями з України, він розмовляв з людьми. Те, що він повертається до Польщі, дуже важливо. Я вірю, що це зміцнить нас ще більше в майбутньому.

- А чи цього разу президент Байден відвідає Жешув?

- Пробачте, не можу розкривати такі деталі. Можу запевнити, що він буде в Польщі, буде у Варшаві, адже тут відбудеться офіційна частина візиту. Ми очікуємо також на зустріч президента Джо Байдена з лідерами країн Центральної Європи, так званої “Бухарестської дев’ятки”. Ми обговорюватимемо безпекову ситуацію в нашій частині Європи, і, звичайно, те, яким чином далі підтримувати Україну.

ПОЛЬЩА РОЗГЛЯНЕ ПИТАННЯ ПЕРЕДАЧІ УКРАЇНІ ЛІТАКІВ МіГ-29

- Польща є беззаперечним лідером щодо підтримки України у питанні надання зброї як на першому етапі війни, так і зараз. Щойно відбулася ще одна зустріч міністрів оборони у форматі «Рамштайн», формується так звана танкова коаліція. Коли бронетанкова бригада, про яку Ви останнім часом говорите, польські танки Leopard 2, а також 60 інших танків із Польщі, серед них PT-91, поїдуть до України? Це буде у перспективі місяця-двох?

- Я думаю, що цей термін абсолютно реальний, враховуючи тривалість курсу навчання з комплексного обслуговування танків Leopard, який українські військові на даний момент проходять у Свєнтошуві (танковий полігон на південному заході Польщі – ред.). Вони тренуються там на танках і тренажерах, тож відбувається повна підготовка з обслуговування танків. Я дуже розраховую на те, що у ті часові рамки, про які ви кажете, буде можна надати таку допомогу Україні.

- Якщо Польща приєднається до так званої авіаційної коаліції, то в якій формі: чи це буде передача F-16, літаків MiG-29, які Польща має озброєнні, чи це буде ремонт літаків у Польщі?

- Якщо подивимося на це спокійно, без емоцій, то підготовка пілота, який обслуговуватиме літак F-16, є довготривалим процесом. Підготовка українських пілотів вимагає довгих місяців навчання, шодо цього немає жодних сумнівів.

Якщо українські пілоти готуватимуться до цього, то, без сумніву, навчання займе багато місяців. Натомість, якщо надаватимуться літаки МіГ-29 чи, наприклад, літаки Су, то українські пілоти готові літати на них практично відразу. Насправді вони могли би на них просто відразу полетіти додому. Тому, без сумніву, якщо буде передано літаки MіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звичайно, дуже мало країн НАТО має літаки МіГ. У нас ще є кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання.

Загалом, з польського погляду, з винищувачами F-16 є проблема, оскільки у нас їх просто замало, беручи до уваги масштаби і загальний потенціал країни. На даний момент ми чекаємо на літаки F-35 зі США. Ми також очікуємо на нещодавно придбані у Південної Кореї літаки FA-50. Для нас це складний момент, адже ми самі очікуємо на літаки. Звичайно, якщо серед країн НАТО буде створено широку авіаційну коаліцію, то ми, безумовно, також приєднаємося до неї. Але рішення, за якою формулою це відбудеться, ми маємо обговорити з нашими союзниками.

РОСІЙСЬКА ЕКОНОМІКА ЖАХЛИВИМ ЧИНОМ ВІДЧУЄ НА СОБІ САНКЦІЇ

- Чи повинні російські спортсмени брати участь в Олімпійських Іграх в Парижі в 2024 році?

- На мою думку, не повинні. Я знаю, що це дуже складне рішення. Але вважаю, що ніхто, хто схвально ставиться до політики, яку реалізовує сьогодні Володимир Путін, не повинен брати участь у великому світі спорту, великому світі миру і дружби, яким є Олімпійські Ігри.

Водночас прошу пам’ятати, що Володимир Путін не є самотнім у своїй політиці. Він реалізує її за підтримки російського суспільства, і ця підтримка є дуже чіткою. Це також підтримка з боку дуже багатьох спортсменів. У ЗМІ можна прочитати висловлювання, в яких однозначно схвалюється політика Володимира Путіна. Якимось чином потрібно змусити Росію відмовитися від цієї агресивної, неоколоніальної поведінки, яку вона сьогодні демонструє. Росія має повернутися до нормального функціонування, дотримання міжнародного права, вона не може і надалі здійснювати репресивну політику нищення інших народів.

- Євросоюз готує новий пакет санкцій проти Росії до 24 лютого. Водночас на Заході є багато голосів політиків, навіть на дуже високому рівні, які ставлять під сумнів ефективність санкцій, говорять про необхідність їх послаблення чи скасування. На Вашу думку, чи на даний момент санкції є ефективними? Що можна зробити, аби вони стали для Росії ще більш болючими?

- Санкції в багатьох аспектах є ефективними, але їх результати буде видно лише через тривалий період часу. Я переконаний, що Росія в економічному аспекті жахливим чином відчує на собі ці санкції, передусім у питанні доступу до передових західних технологій.

Росія володіє якісним обладнанням тільки тому, що воно імпортується з Німеччини, Франції, США, Японії та інших країн. Якщо цей імпорт заблоковано, то ремонт неможливий.

Країни, які хочуть допомогти Росії, попри те, що Росія є агресором і знищує інші країни, не мають таких технологій. Отже, це матиме величезний вплив на російську промисловість. Я вважаю, що російські ресурси, особливо фінансові, мають бути заблоковані в усьому світі. Вони мають бути спрямовані на відшкодування для України, на відбудову країни. Безумовно, це був би сильний удар по Росії і російських олігархах.

Санкційна політика є ефективною тоді, коли долається опір різного роду скептиків, які хочуть оминати або пом’якшувати санкції. Оскільки саме через обхід та прогалини у санкціях їхня дія знижується. Якби система санкцій була щільною, то вони були б набагато ефективнішими, а Росія відчула б їх набагато сильніше.

Я переконаний, що у перспективі кількох років російська економіка жахливим чином відчує ці санкції. Вже сьогодні з'являється інформація про те, що Росії доведеться скорочувати видобуток нафти і газу саме тому, що не вистачає високотехнологічного обладнання, яке необхідне для видобутку і транспортування.

- Росія все ще має союзників по всьому світу, особливо серед країн з інших континентів. Пане Президенте, Ви дуже активно подорожуєте, наприклад, минулого року відвідали кілька африканських країн. Які аргументи Ви використовуєте, щоб переконати такі країни, що підтримка Путіна зараз є вчинком, який межує зі злочином?

- На переговорах в Африці я відчуваю певний комфорт, оскільки можу говорити про Росію як про неоколоніальну державу. Росія проводить неоколоніальну політику, намагається підпорядкувати собі інші країни та народи. Африка це дуже добре знає з колоніальних часів, тому згадка у країнах Африки, що Росія фактично здійснює імперіалістичну колоніальну політику, справляє на них враження. Такою є правда. Кожен, хто близький до того, що відбувається в Україні, не сумнівається, що Росія сьогодні є репресивною державою, яка поводиться як бандитська країна. Вона нападає на інших, грабує, ґвалтує, вбиває, руйнує будинки, порушує норми міжнародного права, скоює воєнні злочини.

ШВИДКИЙ ШЛЯХ УКРАЇНИ ДО ЄС Є МОЖЛИВИМ

- Україна добивається створення Спеціального міжнародного трибуналу для покарання російських злочинців. Польща, звичайно, також підтримує цю ідею. Як Ви вважаєте, чи побачимо ми ще за нашого життя перед таким трибуналом керівництво Росії на найвищому рівні, а також високопоставлених російських військових?

- Я на це сподіваюся, тому що це дуже необхідно для майбутнього, для збереження миру у світі. Якщо російське вторгнення в Україну не буде покаране, якщо ті, хто відповідають за злочини, скоєні росіянами в Україні, не будуть притягнуті до відповідальності, то це буде фатальним прикладом беззаконня для інших, які хотіли б діяти схожим чином. Якщо ми маємо зробити все, щоб це не повторилося, то виконавці російських злочинів, і ті, хто їх заохочував до цього, мають бути покарані.

- Україна прагне швидкого вступу до Євросоюзу, українська влада говорить про дворічну перспективу. Чи Ви погоджуєтеся з цим і бачите можливість швидкого шляху інтеграції до Євросоюзу?

- Ми всіма силами підтримуємо Україну у контексті вступу до Євросоюзу. Нагадаю, я був ініціатором листа, який ми разом із кількома лідерами Центральної Європи направили президенту Єврокомісії з проханням, щоб Україна якнайшвидше отримала статус країни-кандидата. Це було минулої весни, тоді багато політиків в Євросоюзі казали, що це неможливо. У мене були дуже складні розмови з кількома політиками із Західної Європи, які взагалі ставили під сумнів цю можливість. Виявилося, що через кілька місяців, завдяки цій активності, Україна отримала статус країни-кандидата в ЄС. Ми продовжуємо підтримувати Україну в цьому питанні і я сподіваюся, що швидкий шлях буде можливим.

- Україна також хоче стати членом НАТО і прагне гарантій безпеки. Чи може Київ у тій чи іншій формі отримати ці гарантії під час саміту НАТО у Вільнюсі?

- Дуже гарне запитання. Я про це говорив із Президентом Володимиром Зеленським і Гітанасом Науседою. Нагадаю, що президент Литви буде господарем саміту НАТО у Вільнюсі в цьому році. Ми говорили про це з Володимиром кілька днів тому в Жешуві, зараз говорю про це з генеральним секретарем НАТО, прем’єр-міністром Великої Британії, а під час Мюнхенської конференції – з лідерами Франції, Німеччини, а також новообраним президентом Чехії. У даний момент, поряд із зміцненням безпеки Польщі, це для мене одна з найважливіших тем.

УКРАЇНА НЕ ТІЛЬКИ ЗАХИСТИТЬ СЕБЕ, АЛЕ Й ПЕРЕМОЖЕ

- Чи після війни, яка, як ми сподіваємося, незабаром завершиться перемогою України, Ви бачите можливість військового союзу між Україною і Польщею чи у ширшій групі країн?

- Я не тільки бачу таку можливість, я на це сподіваюся. Те, що відбувається зараз, ця дружба, яка так чудово розцвіла між нашими країнами і нашими народами, стане дружбою на століття. Я би дуже цього хотів. Я сподіваюся, що Україна в майбутньому стане частиною НАТО.

- Деякі опитування показують, що в Польщі спостерігається певна втома від наявності великої кількості українців, які втекли від війни і знайшли прихисток у Польщі. Як Ви вважаєте, чи не відіб’ється це в довгостроковій перспективі на готовності поляків допомагати українцям, тим більше, що над цим активно працює російська пропаганда?

- Минає рік, як Росія вторглася в Україну, майже 10 мільйонів людей перетнули кордон у напрямку Польщі. За нашими оцінками, наразі в Польщі перебуває приблизно 2-2,5 мільйона громадян України. Понад 1,3 мільйона зареєстровані та користуються пільгами, які ми надали спеціальним законом у зв’язку з російським вторгненням в Україну. Вони мають номери PESEL (ідентифікаційний код у Польщі – ред.), право на роботу, можливість користатися системою охорони здоров’я, а діти відвідують школи в Польщі.

Ви почали розмову з питання про мою популярність в Україні. Я вважаю, що у величезній мірі я цим завдячую позиції поляків. Українці сприймають мене просто як представника Польщі, як поляка, і ця оцінка мене, як Президента Польщі, насправді є ставленням до поляків. Мене надзвичайно тішить, що українці мають добру думку про поляків, що між нами є ця дружба, яка прямує до братерства, про що ми щойно говорили. Звісно, що складно, нелегко мати у своєму приватному будинку нову людину, з якою треба ділитися частиною свого дому, потрібно віддати кімнату в квартирі, що з тобою хтось живе, кого досі там не було і кого ти не знав. Прошу зрозуміти, що людям нелегко, і я був справді дуже радий і позитивно здивований, що поляки так приймали людей, яких у багатьох випадках вони взагалі не знали. Вони забирали з кордону людей, яких бачили вперше, запрошували до себе. Люди бачать, що українці, які приїжджають до Польщі, мають чесні наміри, що вони важко працюють. Дуже часто це самі жінки з дітьми, які потребують цієї підтримки, потребують опіки. Але вони хочуть працювати, хочуть щось робити.

Сьогодні немає серйозної польсько-української проблеми в тому сенсі, що люди втомилися. Сьогодні багато українців є опорою для польської економіки, вони працевлаштовані у багатьох різних професіях у Польщі, вони поволі стають частиною нашого суспільства. Звичайно, що будуть проблеми, тому що люди є різними. Але, я думаю, загалом ситуація між нашими суспільствами та націями зараз є безпрецедентною в контексті останніх століть, і це прекрасний шанс на майбутнє. Я вірю, що ми всі витримаємо цей важкий час. Що його витримають українці і переможуть росіян. Це нелегко для нас усіх, але я вірю, що це матиме величезне позитивне значення для майбутнього.

- Пане Президенте, незабаром буде річниця цієї кровопролитної війни. Що Ви б хотіли у зв’язку з цим сьогодні сказати всім українцям?

- Я хочу передати своїм сусідам з України і Володимиру Зеленському, що ми з ними. Що ми робимо все можливе, щоб допомогти. Ми добре знаємо, які страшні моменти зараз переживають українці, яка страшна доля зараз їм випала, і глибоко віримо, що Україна не тільки захистить себе, але й переможе. Так як віримо, що чесність і справедливість переможе. Саме тому ми віримо, що Україна переможе, оскільки вона має героїчних захисників, бо вона показала всьому світу надзвичайний героїзм, клас і силу духу. Ми віримо, що добро переможе, бо для нас Україна сьогодні – це добро, а Росія уособлює зло, і це зло треба зупинити.

- Дуже дякую за розмову і слова підтримки на адресу України.

Юрій Банахевич

Фото: Przemysław Keler, KPRP

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-