Іран відповів на резолюцію МАГАТЕ збагаченням урану ще на одному ядерному об'єкті

Іран відповів на резолюцію МАГАТЕ збагаченням урану ще на одному ядерному об'єкті

Укрінформ
Організація з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) заявила про початок виробництва збагаченого до 60% урану на ядерному об'єкті у Фордо у відповідь на резолюцію МАГАТЕ.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Mehr.

Рада керівників МАГАТЕ у четвер ухвалила резолюцію, яка закликає Іран співпрацювати в розслідуванні щодо виявлення слідів урану на трьох незадекларованих об'єктах. МЗС Ірану розкритикувало резолюцію, назвавши її "неконструктивною".

У відповідь на резолюцію керівна рада ОАЕІ оголосила про заходи, вжиті організацією.

За даними ОАЕІ, виробництво збагаченого до 60% урану раніше у Фордо не здійснювалося. При цьому виробництво такого урану триває на об'єкті в Натанзі. В комплексі у Фордо розпочато процес заміни центрифуг першого покоління на сучасні ІР-6, що зумовлює значне збільшення виробничих потужностей.

Читайте також: Іран приховано розширює виробництво збагаченого урану – ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, Іран, США, Велика Британія, Франція, Китай, Німеччина й росія, а також Європейський Союз уклали у 2015 році Віденську ядерну угоду, яка передбачала обмеження іранської програми збагачення урану в обмін на скасування міжнародних санкцій.

Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як у 2018 році Трамп вивів США з угоди та розпочав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою жорстких санкцій.

Раніше у конфіденційній доповіді МАГАТЕ зазначалося, що Іран продовжує нарощувати запаси урану, збагаченого вище від рівня, дозволеного ядерною угодою 2015 року.

Фото: american-iranian.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-