Проміжні вибори в США. Українське питання залишається важливим

Проміжні вибори в США. Українське питання залишається важливим

Укрінформ
Демократи і багато республіканців запевняють, що продовжать підтримувати Україну, а у Байдена обіцяють працювати з обома партіями в Конгресі

Питання підтримки України продовжує бути визначальним акцентом в американській політиці, що продемонстрували й проміжні вибори до Конгресу США. Ця тема  особливо поляризувала республіканський електорат. Адже прихильники Трампа поставили під сумнів подальшу допомогу Україні, тоді як ідейні республіканські виборці  категорично виступили за її продовження –  так, що готові були навіть віддати свої голоси на виборах за демократів. Їхні офіційні результати поки не оголошені, проте, схоже, що демократи втратять більшість у Палаті представників, під питанням залишається і Сенат. Однак чи означає це, що республіканська більшість блокуватиме підтримку України?

Жодного пенні для України…

Лише за тиждень до голосувань, конгресвумен зі штату Джорджія від Республіканської партії Марджорі Тейлор Грін заявила на мітингу прихильників Трампа в Айові, що «за правління республіканців жодного пенні не піде для України».

ФОТО - Rich Graessle/Icon Sportswire
ФОТО - Rich Graessle/Icon Sportswire

Грін – яскрава прихильниця теорії змов, представниця групи ультраправих республіканців у Конгресі та палка прихильниця Дональда Трампа. Її політичний кумир під час свого президенства отримав імпічмент від Палати представників у 2019-му через призупинення військової допомоги для України, щоби дістати компромат на свого суперника – нинішнього президента США Джо Байдена.

Ще один адепт політичних поглядів Трампа, кандидат на місце сенатора США Джей Ді Венс (J.D. Vance) також публічно висловив скептицизм щодо необхідності надалі підтримувати Україну.

Джей Ді Венс / Фото: Mark Peterson
Джей Ді Венс / Фото: Mark Peterson

Під час передвиборчої кампанії у своєму штаті Венс неодноразово заявляв, що  категорично виступає за скорочення допомоги США Україні. «Ми дійшли до того, що майже повністю покриваємо вартість цієї війни. Головне, що мене хвилює, - це європейці, які фактично нічого не зробили, а ця війна відбувається у них на задньому дворі»,- заявив Венс журналістам.

Масовим популяризатором такого відверто антиукраїнського політичного підходу в Сполучених Штатах є Такер Карлсон, ведучий рейтингового серед республіканського електорату вечірнього шоу імені себе ж на каналі Fox News.

Такер Карлсон і Дональд Трамп / Фото: Rich Graessle/Icon Sportswire
Такер Карлсон і Дональд Трамп / Фото: Rich Graessle/Icon Sportswire

Він транслює на багатомільйонну аудиторію твердження, які підозріло чітко збігаються  з позицією кремля. Наприклад, коли в Балтійському морі вибухнули нитки двох російських «Північних потоків», Карлсон почав стверджувати, що це жодним чином не вигідно путіну, бо це ж, мовляв, його газопроводи. Ба більше, він заявив, що начебто Джо Байден у лютому, за три тижні до початку війни, обмовився, що може «прибрати» та «підірвати» ці газопроводи. Хоча Байден цього публічно ніколи не говорив.

Що ж до України, ведучий Fox News переконував аудиторію, що путін не може програти війну, «він її виграє». А Україну Карлсон називав «несправжньою країною», «маріонеткою» Заходу, керованою Державним департаментом.

Тож не дивно, що коментарі популярного ведучого Fox News із задоволенням використовує російська пропаганда. Вона охоче відтворює його монологи на своїх центральних телеканалах на “доказ” того, що путін, мовляв, правий, і це визнають у Сполучених Штатах.

Риторика Грін, Венса, Карлсона, а також цілої низки інших персонажів у США, стійко асоціюється із заявами самого Трампа, які напрочуд часто збігалися із пропагандистськими наративами кремля. І хоча це вже не викликає подиву,  трансляція подібних думок на багатомільйонну аудиторію все ж таки продовжує непокоїти. Адже значна частина республіканського електорату сприймає це за чисту монету.

Що думають інші республіканці

Наприкінці жовтня лідер республіканців у Палаті представників Кевін Маккарті заявив,  що його партія в разі перемоги не виписуватиме «незаповненого чеку» для України. Його коментар викликав справжній вибух усередині цієї політичної сили.

Історично республіканці  у протистоянні з Москвою від початку Холодної війни переважно відстоювали  позиції яструбів . Особливо яскравим став період президентства Рональда Рейгана. Через це представники української громади, особливо ті, що виїхали з СРСР з ідеологічних причин, здебільшого тяжіли до республіканського електорату.

Значна частина республіканців у Конгресі й зараз зберігає позицію яструбів у протидії  російській агресії та вимагає посилити підтримку України.

З відповіддю на заяву Маккарті виступили сенатори Том Коттон і Рік Скотт, які заявили, що республіканці зберігатимуть непохитну підтримку України за будь-яких результатів на проміжних виборах.

Сенатор Рік Скотт (ліворуч) та сенатор Том Коттон / Фото: Nicole Craine/NYT
Сенатор Рік Скотт (ліворуч) та сенатор Том Коттон / Фото: Nicole Craine/NYT

«Я думаю, ми маємо продовжувати робити все можливе, щоби підтримати Україну, яка хоче захистити свою свободу й зупинити росію від подальшої експансії», - зауважив у цьому зв’язку сенатор Скотт.

На відміну від свого колеги в Палаті представників, лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл закликав адміністрацію президента Джо Байдена прискорити військову допомогу Україні. Він запевнив, якщо Республіканська партія отримає більшість у Сенаті на виборах, вона «сфокусує свій нагляд на забезпеченні своєчасної доставки необхідної зброї та більшої допомоги союзників Україні».

Інші великі друзі України сенатор-республіканець Роб Портман та демократ  Кріс Кунс минулого тижня взагалі прибули особисто в Україну, щоби підтвердити таким чином тверді наміри обох партій у Конгресі не полишати українців.

Гостра політична реакція всередині самої Республіканської партії змусила конгресмена Маккарті, який сподівається стати спікером, серйозно пом’якшити риторику щодо виділення допомоги Україні.

«Я дуже підтримую Україну. Але я думаю, що в подальшому має бути підзвітність», - уточнив свою позицію Маккарті. Він наголосив, що завжди потрібно контролювати, що ресурси спрямовуються туди, де вони потрібні.

«Український» вибір

Публічно розтиражовані сумніви протрампівського крила щодо подальшої підтримки України, а також подібні заяви з боку інших впливових персон, таких, як Ілон Маск, несподівано викликали зворотну реакцію значної частини республіканського електорату. Освічені люди, які віддають перевагу серйозним джерелам інформації – на противагу шоу Такера Карлсона – та вважають себе прихильниками політики Рейгана, висловили категоричні заперечення та постали перед складним вибором. Навіть попри незмінну історію голосувань лише за республіканців, деякі виборці були готові обрати демократа, якщо представник від їхньої партії ставить під сумнів підтримку України або свідомо замовчує це питання.

Частково це пояснює, чому керівництво республіканців поспішило виступити зі спростуваннями заяв Маккарті – аби не сіяти зайву недовіру серед ідейної частини електорату.

Подібна картина спостерігалася й серед крайніх лівих демократів, так званого Прогресивного кокусу. Вони спочатку звернулися із закликом до Байдена посилити діалог з росією, однак потім, після внутріпартійного резонансу відкликали свої вимоги.

Це свідчить про те, що українське питання наразі є одним із актуальних для виборців обох партій. І навіть намагання протрампівського крила провадити політику, яку вітали би в кремлі, не зустрічає підтримки серед значної частини інших впливових республіканців.

Якою буде підтримка України?

І демократи, і багато республіканців наразі запевняють, що продовжать підтримувати Україну. Адміністрація Байдена обіцяє працювати з обома партіями в Конгресі незалежно від кінцевих результатів виборів – стільки, скільки буде потрібно.

Питання полягає в тому, чи виділятимуться такі самі багатомільярдні обсяги фінансування з бюджету США, і наскільки швидко це можна буде очікувати. Якщо республіканці контролюватимуть Палату представників, яка відповідає за бюджетне фінансування, процес може ускладнитися. Наприклад, складнощі можуть виникнути на процедурному рівні під час розгляду відповідних законопроєктів або в профільних комітетах, якщо їх очолюватимуть прихильники Дональда Трампа. У будь-якому разі, адміністрації Байдена в разі отримання республіканцями більшості в Конгресі буде набагато складніше просувати свої ініціативи, в тому числі масштабні пакети допомоги Україні. Але в цьому й полягає баланс повноважень у владі США.

Інше питання, чи дійсно кремль здатний впливати на позицію окремих законодавців, політиків, бізнесменів та навіть ЗМІ. І воно наразі залишається відкритим.

Тим часом, джерела в адміністрації, а також у Капітолії стверджують, що там уже давно стурбовані можливістю гальмування допомоги Україні, якщо республіканці отримають більшість у Палаті представників після виборів. Через це законодавці – що важливо, від обох партій – розглядають плани прискореного ухвалення пакету допомоги Україні на $50 мільярдів до Різдвяних свят, аби мати «запас» на наступний календарний рік.

Не треба також забувати, що політичні акценти можуть різко змінитися та вплинути на ситуацію в залежності від розвитку подій в Україні. Такий перелом стався, зокрема, в позиціях деяких європейських держав після викриття звірств російських загарбників у Бучі.

Конгрес США в новому складі розпочне роботу в перших числах січня 2023 року, однак хто би не контролював більшість у двох його  палатах, це буде звичною ситуацію для американської демократії. І з точки зору історичної перспективи, такий розвиток подій навряд чи змінить основну позицію США щодо підтримки України.

Ярослав Довгопол, ВАШИНГТОН.

Перше фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-