У Швеції активісти заблокували розвантаження російського танкера зі скрапленим газом

У Швеції активісти заблокували розвантаження російського танкера зі скрапленим газом

Фото
Укрінформ
Шведські активісти заблокували вивантаження танкер, що перевозив російський скраплений газ, на LNG-терміналі в Нюнесхамні, закликаючи шведський уряд припинити імпорт газу з рф через війну в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Offshore Energy.

Зазначається, що 8 вересня активісти екологічної організації Greenpeace Nordic зупинили вивантаження з танкера Coral Energy російського скрапленого газу на LNG-терміналі в Нюнесхамні і зайняли крани, які вивантажують газ із судна. Частина активістів знаходилась на каяках у воді, щоб не дати кораблю пришвартуватися.

Активісти закликали уряд Швеції «оголосити про негайне припинення імпорту російського скрапленого газу». В Greenpeace Nordic зазначили, що Швеція отримала близько 100 тисяч кубометрів скрапленого природного газу з російського Висоцька з початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому.

Читайте також: Кубраков сподівається, що повернення акцизу не «накрутить» ціни на АЗС

«Той факт, що російський скраплений газ все ще має право надходити до Швеції, через понад шість місяців після того, як путін почав своє вторгнення в Україну, є неприйнятним. Парламент дав шведському уряду чіткий мандат припинити весь імпорт російських енергоресурсів до Швеції, і прем’єр-міністр Магдалена Андерссон зобов’язана діяти відповідно до цього», - заявила Кароліна Карлссон, лідер Greenpeace Nordic.

В організації зазначили, що оцінюють вартість російського газу, імпортованого до Швеції протягом перших шести місяців повномасштабної війни в Україні, приблизно в 1,7 млрд шведських крон (понад 161 мільйон доларів США), додавши, що фінська державна компанія Gasum, яка обслуговує шведські АЗС, пороми та нафтові компанії, регулярно імпортувала газ від «газпрому» та «новатеку» з російського Висоцька до Швеції та Фінляндії. Активісти стверджують, що раніше це робилося напряму, але останнім часом скраплений газ транспортується через більш складну схему, з перевантаженням на інші судна у морі.

У п’ятницю в Greenpeace Nordic повідомили, що танкер Coral Energy залишив порт в Нюнесхамні та взяв курс на Балтійське море.

Читайте також: Поліція прийшла з обшуками до львівського активіста та волонтера Літинського

«Ми робимо те, чого не вдалося Магдалені Андерссон і уряду: зупинити потік російського скрапленого газу, який фінансує війну в Україні, від потрапляння до Швеції. Нерозумно однією рукою допомагати Україні, а іншою фінансувати вторгнення путіна», – заявили в організації, закликавши шведський уряд негайно припинити імпорт російського газу.

Протест шведських активістів відбувся після подібних акцій у Норвегії та Великій Британії. У квітні 2022 року активісти Greenpeace заблокували нафтовий танкер «Усть Луга», не дозволивши йому вивантажити російську нафту в порту, і закликали уряд Норвегії заборонити імпорт російського викопного палива.

Через кілька тижнів після цього активісти не дозволили російському нафтовому танкеру пришвартуватися в Ессексі, Велика Британія, закликавши уряд «відмовитись від російської нафти та газу».

Фото: Greenpeace

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-