Саміт ЄС із Західними Балканами завершився без прогресу - ЗМІ

Саміт ЄС із Західними Балканами завершився без прогресу - ЗМІ

Укрінформ
Зустріч глав держав і урядів країн - членів Євросоюзу та країн Західних Балкан завершилася без конкретного прогресу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Австрійське агентство преси (APA).

"Саміт глав держав і урядів ЄС із Західними Балканами завершився без конкретного прогресу. Відкриття переговорів про вступ з Північною Македонією та Албанією блокується й надалі, що підтвердив у четвер високопоставлений чиновник ЄС після майже чотиригодинних обговорень у Брюсселі. За його словами, не відбулося й зближення із Сербією у суперечці щодо імплементації санкцій ЄС проти росії", - йдеться у повідомленні.

Як зазначає АРА, пресконференцію, яка планувалася після обговорень за участю президента Євроради Шарля Мішеля, президента Франції Еммануеля Макрона та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн, було скасовано "через брак часу". Вже о 15:30 мав розпочатися власне саміт ЄС, на якому буде розглянуто, зокрема, питання надання статусу кандидата на членство Україні та Молдові.

Читайте також: Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС

За інформацією АРА, під час саміту ЄС - Західні Балкани канцлер Австрії Карл Негаммер наполягав на "одних правилах для всіх".

"Ми не повинні використовувати подвійні стандарти, коли йдеться про процес вступу до ЄС", – заявив глава австрійського уряду.

Водночас як повідомляє агентство, його німецький колега Олаф Шольц також закликав до прогресу в процесі вступу до ЄС шести країн Західних Балкан.

Читайте також: Кіпр готовий підтримати набуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС – Зеленський

Як повідомлялось, у четвер розпочинається дводенне засідання Європейської ради на рівні глав держав та урядів, на якому, зокрема, буде обговорено заявки України, Молдови та Грузії на членство в Європейському Союзі.

Раніше Єврокомісія рекомендувала надати Україні й Молдові статус кандидатів на членство в ЄС, з певним переліком завдань, які необхідно виконати. Для Грузії на цьому етапі рекомендовано лише європейську перспективу, яка сама по собі є визнанням чіткого шляху країни до європейської інтеграції.

Європейський парламент у четвер, 23 червня, ухвалив резолюцію щодо невідкладного надання Україні й Молдові статусу кандидата в члени Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-