З меморіалу у Вільнюсі приберуть скульптури радянських солдатів

З меморіалу у Вільнюсі приберуть скульптури радянських солдатів

Укрінформ
Міська влада столиці Литви отримала дозвіл на демонтаж шести скульптур меморіального ансамблю радянським воїнам Другої світової війни на цвинтарі Антакалньо.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Delfi.

«Сьогодні ми можемо поставити крапку в цій історії: у понеділок ми отримали від Департаменту з культурної спадщини схвалення, що ці стели, витвори мистецтва, не пов'язані з похованнями, не пов'язані з надгробками… Після такого роз'яснення ми можемо демонтувати стели», - сказав мер Вільнюса Реміґіюс Шімашюс.

Він наголосив, що поховань воїнів на цьому місці немає, вони вже перенесені. Мер запевнив, що стели буде демонтовано без руйнування, можливо, їх поділять на сегменти. Для знесення пам'ятника планується оголосити конкурс, який може тривати приблизно півтора місяця. Надалі вирішуватиметься питання про те, що робити з меморіалом Антакалньо, а також - що буде на цвинтарі замість радянських скульптур.

Читайте також: У Палаті депутатів Берліна хочуть прибрати танки з радянського меморіалу

У квітні міністр культури Литви Симонас Кайріс підписав указ, що дозволяє муніципалітетам приймати рішення стосовно радянської спадщини на цвинтарях. При цьому частина пам'ятників перебувала у списках таких, що охороняються.

У понеділок рада з оцінки Департаменту культурної спадщини при міністерстві культури Литви ухвалила виключити фігури меморіалу Антакалньо з реєстру нерухомих культурних цінностей.

Після того, як росія розпочала повномасштабну війну в Україні, в різних регіонах Литви вже демонтовано декілька радянських меморіалів.

Фото: delfi.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-