У росії активісти створюють платформу для боротьби корінних народів за незалежність

У росії активісти створюють платформу для боротьби корінних народів за незалежність

Укрінформ
Корінні народи російської федерації створюють платформу для боротьби за свободу та суверенітет.

Про це повідомляє громадський рух "Вільний Ідель-Урал", передає Укрінформ.

Зазначається, що представники шість національних рухів виступили з публічною заявою про створення Ліги вільних націй - політичної платформи з метою деколонізації народів рф та набуття її суб’єктами реального суверенітету. Ініціатива об’єднала башкирських, бурятських, інгушських, калмицьких, ерзянських та удегейських активістів.

«Сьогодні внаслідок військової агресії росії проти України відбуваються глобальні політичні зміни, які дають нам шанс перейти з об’єктного стану до суб’єктного. Я бачу, що таке саме бажання є й у багатьох інших народів», - заявив член Конгресу айрат-калмицького народу Володимир Довданов.

Читайте також: У росії оголосили іноагентами Каспарова і Ходорковського

В оприлюдненому маніфесті учасники платформи оголошують принцип «презумпції суб’єктності», згідно з яким із крахом чинного політичного режиму в російській федерації регіони не потребують апелювання до чогось для наділення їх суверенітетом, а за визначенням набувають повного суверенітету і як вільні території вирішують своє майбутнє.

Головний старійшина ерзянського народу Сиресь Боляєнь заявив, що Ліга вільних націй відкрита для нових учасників.

Активісти бурятського національного руху Доржо Дугаров і Раджана Дугар-Де Понте, які виступили співзасновниками платформи, вважають, що об’єднання різних національних рухів навколо ідеї боротьби за свободу та політичну суб’єктність дасть кумулятивний ефект - зокрема, відкриє нові можливості донесення своїх ідей на міжнародних майданчиках.

Читайте також: За два місяці у рф завели майже 2 000 справ про «дискредитацію армії» - правозахисники

«Вважаю, що всі суб’єкти федерації, як і всі автохтонні народи рф, мають повне право не тільки брати участь в обговоренні майбутнього російських територій, а й реалізувати своє право на самовизначення», - зазначив керівник національного Башкирського політичного центру Руслан Габбасов.

Найближчими практичними кроками учасники платформи називають встановлення контактів із європейськими, турецькими та казахстанськими громадськими організаціями та політичними партіями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-