На вшанування пам'яті жертв концтабору «Ебензее» в Австрії не запросили рф і білорусь

На вшанування пам'яті жертв концтабору «Ебензее» в Австрії не запросили рф і білорусь

Фото
Укрінформ
Дипломати Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні та члени української громади вшанували у суботу пам’ять загиблих українців та інших в’язнів концтабору "Ебензее", на місці якого зараз знаходиться меморіал у Верхній Австрії. Представників рф та білорусі організатори не запросили.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Сьогодні українські дипломати вшанували пам'ять загиблих від рук нацистів у концентраційному таборі "Ебензее". Минуло 77 років. Людська гідність, права та свободи людини не можуть сприйматися як такі, що дані назавжди – весь вільний світ має за них боротися та захищати їх з тим, щоб запобігти трагедії, яка мала місце в минулому", - зазначив у коментарі агентству постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Читайте також: Українці рятували євреїв від нацистів, а тепер світ має захистити українців від росії – МЗС

Український посол також привітав рішення організаторів не запрошувати на церемонію відзначення 77-річниці визволення "Ебензее" російських та білоруських дипломатів. Він вказав на те, що це рішення є правильним, адже "росія зараз вчиняє в Україні такі ж злочини, як це робили нацисти".

Українські дипломати вшанували пам'ять жертв концтабору "Ебензее" / Фото: Василь Короткий

Урочиста церемонія 77-ї річниці визволення "Ебензее" за участю представників країн, звідки походили жертви, проходила на меморіальному кладовищі жертв концтабору. Перед цим організатори відмовили в участі в ній російським та білоруським офіційними особами. "З огляду на російську загарбницьку війну проти України, цьогоріч урочистості мають проходити під символом заклику до миру. Незалежно від того, як розгортатиметься війна протягом наступних тижнів, це вшанування дає можливість поміркувати про те, наскільки крихким став мир, оскільки Європа знову опиняється на межі хаосу через одержимість владою в поєднанні з націоналізмом", - заявили організатори.

Читайте також: Загарбники розбомбили єврейський цвинтар у Глухові

Українські дипломати поклали вінок та квіти до пам’ятника українським жертвам нацистського концтабору та національних пам’ятників інших держав з метою вшанування пам'яті представників всіх національностей, які загинули в цьому таборі смерті. Український пам’ятник у формі гранітного хреста був відкритий у 1995 році, українською та німецькою мовами на ньому написано: “Синам України – жертвам концтабору Ебензее". У концтаборі "Ебенезее", за різними оцінками, загинули декілька тисяч українців.

Як відомо, у тунельних комплексах концтабору "Ебензее", розташованого в горах біля озера Траунзее, працювали понад 20 тисяч в’язнів, чверть з яких становили в’язні з СРСР.

Читайте також: В ОП пояснили, що означає заява лаврова про «єврейську кров» гітлера

"Ебензее" був однією з найбільших філій "Маутгаузену" – єдиного концтабору на території Рейху, який за нацистською класифікацією належав до "категорії ІІІ". Ця категорія означала – "знищення через працю". Умови утримання у таборі були найтяжчими в системі нацистських концтаборів. За час існування концтабору через нього та його понад 50 філій пройшло близько 200 тис. в'язнів 40 національностей. Загалом у концтаборі "Маутгаузен" та його філіях з 1938 року і по 5 травня 1945 року загинули близько 120 тис. осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-