Президент і прем'єр Фінляндії – за якнайшвидше подання заявки про членство в НАТО

Президент і прем'єр Фінляндії – за якнайшвидше подання заявки про членство в НАТО

Укрінформ
Президент Фінляндії Саулі Нііністе і прем'єр-міністерка Санна Марін у спільній заяві рішуче підтримали членство країни у Північноатлантичному альянсі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник Yle.

«Фінляндія має подати заявку на членство в НАТО якнайшвидше», – йдеться у спільній заяві керівників держави.

Нііністе й Марін висловили надію, що потрібні кроки будуть зроблені найближчими днями. Вони також підкреслили, що для формування позиції у фінському парламенті та суспільстві потрібен час. Зокрема, потрібні були консультації з Альянсом і Швецією.

Читайте також: Президент Фінляндії пояснив росії, чому його країна хоче в НАТО

Президент та прем'єр висловили впевненість, що членство в НАТО зміцнить безпеку Фінляндії.

Зазначимо, що напередодні Нііністе й Марін уже коментували можливість вступу Фінляндії до Північноатлантичного альянсу. Так, глава уряду під час візиту до Японії повідомила, що якщо Фінляндія зробить історичний крок, подасть заявку на вступ до НАТО, то це зробить для захисту власних громадян. Нііністе заявив, що раніше Фінляндія та Швеція залишалися позаблоковими за власним бажанням, проте після початку рф повномасштабної війни в Україні ситуація змінилася. «І коли запитують, як росія поставиться до вступу Фінляндії до НАТО… Якщо це станеться, то я сказав би, що Ви самі до цього призвели. Подивіться у дзеркало», – наголосив президент.

Читайте також: У Фінляндії заарештували будинок одного з ключових пропагандистів рф

Як повідомлялося, після початку повномасштабної російської агресії проти України більшість фінів уперше висловилися за вступ до НАТО. За даними опитування Yle, підтримка членства в Альянсі зросла до 76%. Зараз 84% фінів бачать у росії значну військову загрозу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-