Польські політики про інцидент з послом рф: Ми розуміємо емоції українців

Польські політики про інцидент з послом рф: Ми розуміємо емоції українців

Укрінформ
Польські урядовці і політики називають дії посла росії в Польщі Сергія Андрєєва, який у понеділок намагався покласти вінок до монумента радянським солдатам «провокативними», а реакцію українців і українок на це «зрозумілою».

Про це у Твіттері написав глава МВС Польщі Маріуш Камінський, заявив під час пресконференції віцепрем’єр-міністр РП Яцек Сасін та інші польські політики, передає Укрінформ.

«Акція противників російської агресії проти України, де щодня відбувається злочин геноциду, була законною. Емоції українок, які брали участь у демонстрації, чоловіки яких мужньо воюють, захищаючи Батьківщину, є зрозумілими», - написав Камінський.

Він зазначив, що польська влада не рекомендувала послу росії покладати квіти 9 травня у Варшаві.

Віцепрем’єр, міністр державних активів Польщі Яцек Сасін під час пресконференції у Варшаві зазначив, що напад на представника іншої держави, навіть якщо це посол країни, яка здійснює агресію проти своїх сусідів, не є нормальним кроком.

«Але попри це я розумію емоції людей, які вчинили цей напад (на посла рф – ред.), більше нічого не скажу на цю тему», - констатував Сасін.

Депутати опозиційної «Громадянської коаліції» Павел Коваль й Міхал Щерба у Твітері зауважили, що посла Андрєєва вже давно не має бути в Польщі. «Його присутність в Польщі є лише джерелом проблем. Немає чого займатися фікцією», - підкреслив Коваль. У свою чергу Щерба наголосив, що «не можна погоджуватися на присутність російських фашистів і злочинців у публічному просторі».

Читайте також: Поведінка російських дипломатів в ООН суттєво змінилася від початку війни – посол США

Як повідомлялося, сотні українців заблокували представникам російського посольства підхід до монумента радянським солдатам у Варшаві, де ті хотіли покласти вінок, вигукуючи «фашисти». Згодом активістки облили росіян і посла Андрєєва рідиною червоного кольору. Російський дипломат змушений був залишити місце події без покладання вінка.

МЗС росії висловило Польщі протест за «потурання неонацистським молодчикам». Москва висунула Варшаві ультиматум, вимагаючи дати можливість послу до кінця дня покласти вінок до пам’ятника.

У польському зовнішньополітичному відомстві висловили жаль з приводу інциденту, зазначивши, що це не повинно було трапитися. Між тим речник уряду РП Пьотр Мюллер зауважив, що посольство рф було попереджено, що покладання квітів в умовах ведення політики геноциду українців може викликати суспільні протести.

Як відомо, крім Варшави, активісти також перешкоджали покладанню квітів на цвинтарі радянським солдатам генконсулу рф у Гданську. Як зазначають місцеві ЗМІ, на місці події сталися сутички, але вчасно втрутилася поліція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-