Війна рф проти Україні може спричинити продовольчу небезпеку для мільйонів людей

Війна рф проти Україні може спричинити продовольчу небезпеку для мільйонів людей

Доповідь
Укрінформ
Війна, яку росія розв’язала проти України, може значно підвищити ризики продовольчої небезпеки для багатьох країн світу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у доповіді Глобальної мережі проти продовольчої кризи, яка оприлюднена на сайті Європейської комісії.

«Доповідь відзначає, що конфлікт залишається головним рушієм продовольчої небезпеки. Хоча аналіз був зроблений до російського вторгнення в Україну, у доповіді міститься висновок, що російська війна позначилася на взаємопов’язаній природі та вразливості глобальної продовольчої системи, що матиме серйозні наслідки для глобальної продовольчої безпеки», - йдеться у повідомленні.

За даними Глобальної доповіді 2022, у 2021 році близько 193 мільйонів людей у 53 країнах або територіях відчували гостру продовольчу небезпеку та потребували термінової продовольчої допомоги. Торік ця кількість на 40 мільйонів перевищила показники 2020 року, які засвідчили рекордну кількість людей, котрі вже на той час перебували під ризиком голоду.

Після російської агресії проти України країни, які й без того знаходяться у зоні ризику з точки зору забезпечення продовольством, опинилися у ще більш драматичних обставинах внаслідок великої залежності від імпорту продовольства та стану врожаїв, а також «цінового шоку» на продовольчих ринках.

«Вторгнення росії в Україну загрожує глобальній продовольчій безпеці. Міжнародне співтовариство має діяти для того, щоб упередити найбільшу продовольчу кризу в історії, а також соціальні, економічні та політичні потрясіння, які можуть бути її результатом», - зазначила з цього приводу єврокомісар з питань міжнародного партнерства Утта Урпілайнен.

За її оцінкою, ці країни потребують негайної допомоги, щоб уникнути голоду та врятувати мільйони життів.

Читайте також: Голод та вимушена міграція: в ООН назвали наслідки блокування українських портів росією

Глобальна мережа проти продовольчої кризи - це міжнародний альянс за участю ООН, ЄС, мережі урядових та неурядових організацій. Діяльність цієї організації фінансують ЄС, Організація продовольства й сільського господарства та Всесвітня продовольча програма.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. З початку агресії вона заблокувала кораблі із вантажем зерна в портах нашої країни та проводить цілеспрямоване знищення продовольчих запасів у самій Україні, включаючи зернові елеватори. Зареєстровані спроби російських загарбників продати на міжнародному ринку зерно, яке загарбники вкрали в України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-