Депутати Європарламенту закликають Шольца підтримати ембарго на російські нафту і газ

Депутати Європарламенту закликають Шольца підтримати ембарго на російські нафту і газ

Лист
Укрінформ
50 депутатів Європейського парламенту звернулися до канцлера Німеччини Олафа Шольца із закликом підтримати ініціативу Європарламенту щодо повної заборони на імпорт російських енергоносіїв, оскільки саме ці доходи дозволяють путіну фінансувати агресію проти України.

Повний текст цього листа є у розпорядженні Укрінформу.

«Ми розуміємо, що росія може відчувати на собі погрози від путіна перекрити постачання газу у вашу країну, якщо ЄС запровадить ембарго на нафту. Водночас Німеччина, разом із ЄС, мають довести, що не є вразливими перед шантажем путіна. Ми просимо уряд Німеччини стати на правильний бік історії; це непросте рішення, але єдине правильне. Це саме те, чого громадяни ЄС, включаючи німців, очікують від Німеччини, яка має природну відповідальність за лідерство серед європейських демократій», - йдеться у листі європейських політиків.

Вони нагадали, що 7 квітня 2022 року Європейський парламент переважною більшістю голосів ухвалив резолюцію із закликом до негайного введення повного ембарго на імпорт з росії нафти, вугілля, ядерного палива й газу.

За інформацією ЗМІ, кілька країн - членів ЄС виступили проти введення такого ембарго, включаючи заборону лише на імпорт нафти, і Німеччина виявилася серед таких країн. З цієї причини такі санкції проти росії досі не вдалося погодити. Це означає, що ЄС продовжує фінансувати путінську машину війни, попри звірства та воєнні злочини, які Європа та весь світ бачили у Бучі, і Ірпені, Маріуполі та в інших містах України.

Як зазначається в листі, таке фінансування путінської росії з боку ЄС становить близько 800 млн євро щодня.

«У 2020 році ЄС заплатив росії 64 мільярди євро за енергоресурси. Цього було достатньо, щоб покрити весь військовий бюджет росії у 61,7 мільярда євро. Оскільки з моменту вторгнення ціни на газ і нафту зросли, нині ЄС платить у 3,5 раза більше, ніж у 2020 році. Якщо така ситуація буде триватиме, до кінця 2022 року ЄС заплатить росії близько 200 мільярдів євро, що ставить ЄС у важке моральне становище, попри те, що ряд держав та компаній ЄС вже оголосили про фактичне ембарго енергетичних продуктів з росії», - наголошується у документі.

Читайте також: ЄС працює над шостим пакетом санкцій проти рф, але «найсильнішу зброю» знову не застосують

Депутати Європарламенту навели розрахунки, за якими страх економічних втрат та бідності внаслідок енергетичного ембарго росії видаються перебільшеними. Зокрема, за такими оцінками, повна відмова від російської енергії у короткостроковій перспективі призведе до зниження європейського ВВП на 0,5 - 3% (для порівняння, спад ВВП сягнув - 4,5% у 2020 році внаслідок COVID-19). Водночас російська економіка у разі енергетичного ембарго до кінця року впаде на 30-40% та змусить путіна зупинити війну проти України.

«Ми не можемо повірити, що гордий народ Німеччини, який рішуче підтримав Україну і, у величезній більшості, вимагає санкцій проти росії, є задоволеним таким політичним курсом Уряду Німеччини… Ми твердо переконані, що Німеччина може бути лідером та вести решту країн ЄС до виходу з нинішнього глухого кута та до негайної імплементації ембарго на російську енергію. Наші вагання означатимуть продовження жахіть війни. Ми маємо зробити абсолютно все без жодного зволікання, щоб зупинити цю війну зараз», - наголосили депутати Європарламенту.

Серед тих, хто підписав цей лист до канцлера Німеччини, - Андрюс Кубілюс, Гай Верхофстадт, Траян Басеску, Пятрас Ауштрявічюс, Єжі Бузек, Сандра Калнієте та інші провідні європейські політики.

Читайте також: Тільки повне ембарго на імпорт нафти може зупинити злочини рф в Україні – Кулеба

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України, що почалася у 2014 році, та розпочала масовані бомбардування мирних українських міст та селищ. Російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

Євросоюз від початку російського вторгнення продовжує надавати Україні суттєву економічну, фінансову, гуманітарну, політичну та військову підтримку. Країни ЄС запровадили 5 послідовних пакетів економічних та індивідуальних санкцій проти Росії. Вони готують шостий пакет обмежувальних заходів, який може передбачати заборону на імпорт російських енергоносіїв. Але поки що лідери країн ЄС не досягли консенсусу в цьому питанні.

Німеччина погодилася постачати в Україну певні види оборонного озброєння, але утримується від постачання важкої техніки. При цьому уряд країни заявляє про неготовність на цьому етапі відмовитися від закупівлі російського газу. Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц нещодавно заявив, що Німеччина готова бути серед держав - гарантів безпеки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-