Спроби інтегрувати росію в економіку ЄС були помилкою – ексглава МЗС Німеччини

Спроби інтегрувати росію в економіку ЄС були помилкою – ексглава МЗС Німеччини

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ (2017-2018) та економіки (2013-2017) Німеччини Зігмар Габріель визнав особисті прорахунки щодо російського проєкту магістрального газопроводу в обхід України "Північний потік-2".

Про це він повідомив в опублікованому 20 квітня інтерв'ю газеті Die Welt, повідомляє Укрінформ із посиланням на DW.

Зокрема він сказав, що "не прислухатися до східних європейців, коли ті заперечували" було помилкою.

Однак, на його думку, було б неправильним покладати на Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН) усю відповідальність за енергетичну залежність ФРН від російського природного газу.

Читайте також: Президент запросив Меркель і Саркозі в Бучу подивитися на результати поступок росії

Ексміністр пояснив, що не лише німці сподівалися, що за рахунок тісних торговельних відносин із росією її можна інтегрувати до європейських інституцій.

«Східні європейці завжди називали це ілюзією – і вони мали рацію". Але звинувачувати лише соціал-демократів у залежності Німеччини від російських енергоносіїв – це не що інше, як шукати "цапа-відбувайла"», – вважає він.

Читайте також: Німеччина планує відмовитись від закупівель російської нафти вже цього року – Шольц

На думку Габріеля, частково відповідальність за стратегічну помилку несе консервативний блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС). Вони припустилися помилки в тому, що з 2005 року політику щодо рф вершила канцлер Ангела Меркель, яка очолювала цю партію.

Рішення продовжувати розширювати енергетичні відносини з росією навіть після анексії нею Криму Зігмар Габріель пояснив тодішніми надіями на дипломатичне вирішення конфлікту на сході України. Як зазначив колишній глава МЗС ФРН, "ймовірно, слід визнати, що переговори про припинення вогню у 2014 році були б дуже складними, якби одночасно було зупинено "Північний потік - 2".

Читайте також: Україна домагається перенесення газопостачання з Північного потоку-1 до свого газопроводу

Нагадаємо: 22 лютого канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що сертифікація газопроводу "Північний потік - 2" припиняється через визнання росією "днр" та "лнр". А 23 лютого президент США Джо Байден розпорядився запровадити санкції щодо компанії Nord Steam 2 AG та її керівництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-