Президент Молдови затвердила закон про заборону георгіївських стрічок і символів V та Z

Президент Молдови затвердила закон про заборону георгіївських стрічок і символів V та Z

Укрінформ
Президент Молдови Мая Санду офіційно підтвердила ухвалення закону про заборону використання символів Z, V і георгіївської стрічки як символів військової агресії.

Про це вона повідомила на брифінгу 19 квітня, передає Укрінформ із посиланням на NewsMaker.

«Ми пам'ятаємо жертву героїв, знаємо, якою була велика ціна за досягнення миру. Щонайменше 100 тис. людей у ​​Молдові загинули, щоб ми могли жити у мирі. Спекуляції на Перемозі 1945 року для пропаганди військової агресії проти України — образа пам'яті наших батьків, бабусь і дідусів, які віддали своє життя за те, щоб ми жили у мирі. Зберігати цей мир було нашим обов'язком», - заявила Санду.

При цьому вона наголосила, що значення символів змінюється.

"Йдеться не про війну 77-річної давнини, а про сьогоднішню війну в Україні", - зазначила президент.

За словами Санду, ті, хто сьогодні виправдовує вбивства українців, можуть завтра чи навіть сьогодні вимагати вбивати молдаван.

Читайте також: Заборона символіки Z і V: зміни до кримінального кодексу почнуть розглядати наступного тижня

«Ті, хто сьогодні не засуджує війну, такі ж, як і ті, хто свого часу не засуджував погроми, Голокост і депортації. Ми не забудемо про ці трагічні та ганебні сторінки нашої історії. Ми не можемо допустити їхнього повторення», — додала президент Молдови.

Як зазначається, виготовлення, продаж, розповсюдження і публічне використання букв Z, V та георгіївської стрічки каратимуть штрафом від 4,5 тис. до 9 тис. леїв (243 - 487 доларів США) або від 30 до 60 годин неоплачуваної роботи на благо суспільства для фізичних осіб. Для юридичних осіб та осіб, які обіймають відповідальні посади, передбачені штрафи від 9 тис. до 18 тис. леїв (487 – 975 доларів США).

Депутати від Блоку комуністів і соціалістів заявили, що оскаржать закон у Конституційному суді.

Закон набуде чинності з моменту опублікування в Офіційному моніторі.

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України. Загарбники обстрілюють і бомбять мирні міста і села України, катують та вбивають мирне населення.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-