Вторгнення росії в Україну посилило голод на Близькому Сході та в Північній Африці - HRW

Вторгнення росії в Україну посилило голод на Близькому Сході та в Північній Африці - HRW

Укрінформ
Продовольча криза на Близькому Сході та Північній Африці посилилась через російську агресію в Україні.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на дані Human Rights Watch повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у Телеграмі.

Зазначається, що з 9 березня Україна заборонила експорт зерна та інших продуктів харчування, щоб запобігти внутрішній гуманітарній кризі.

"Навіть якщо ці збої в ланцюжку постачання будуть усунуті найближчим часом, проблеми, швидше за все, збережуться. До того ж, бойові дії можуть серйозно підірвати майбутній урожай, особливо якщо війна триватиме до початку посівної у квітні", - наголошують у центрі.

Ситуація в окремих країнах виглядає так: Ліван експортує 80% пшениці з України; Єгипет імпортує більше половини своєї олії з України, також він є найбільшим у світі імпортером пшениці, 30% з яких - припадає на Україну; Лівія отримує від України понад 40% пшениці; Ємен імпортує не менше 27% своєї пшениці з України.

Також влада північно-західної Сирії забезпечує регіон пшеницею і борошном, закупленим через Туреччину, але остання також імпортує 90% своєї пшениці з України.

У центрі нагадують, що 45% українського експорту пов'язані з сільськогосподарською продукцією. Більшість виробництва пшениці сконцентровано на сході України, де бойові дії найінтенсивніші.

Наразі світові ціни на продовольство зросли більш ніж на 30% від минулого року, а війна в Україні ще більше підвищила ціни, які досягли найвищого з 1974 року рівня із поправкою на інфляцію.

Як повідомляв Укрінформ, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявив, що Україна не зможе виконувати свої зобов'язання з поставок продовольства, поки росія блокує українські порти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-