Шольц у Москві заявив про «пару речей», щодо яких можна вести перемовини з РФ

Шольц у Москві заявив про «пару речей», щодо яких можна вести перемовини з РФ

Укрінформ
Розбіжності у позиціях західних партнерів з Росією з дуже багатьох питань залишаються великими.

Це констатував канцлер ФРН Олаф Шольц після переговорів з російським президентом Володимиром Путіним у Москві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Шольц зауважив, що переговори з Путіним засвідчили, що «обидві сторони мають різні позиції з багатьох питань».

Він зазначив, що НАТО та ЄС відповіли на вимоги Росії, і назвав добрим знаком, що Росія хоча й не погодилась з усіма позиціями, «але висловила пару добрих речей». Свою чергою, ЄС і НАТО не згодні з вимогами, як їх сформулювала Росія, але також визначили «пару речей», щодо яких можна продовжувати переговори, підкреслив Шольц.

Читайте також: Путін прокоментував можливість визнання «Л/ДНР» та заявив про «Мінськ-2»

Серед пунктів, які потрібно продовжувати обговорювати, він згадав вирішення українського питання на засадах Мінських домовленостей, а також проблему розширення НАТО на схід. У цьому контексті він зазначив, що це питання навряд чи буде стояти на порядку денному за нинішніх урядів (додавши при цьому, що не знає, як довго Путін планує перебувати при владі). З цієї проблематики треба знайти політичне рішення таким чином, аби кожна сторона могла не відходити від своїх основоположних законів і своїх принципів, сказав канцлер.

Наразі вкрай необхідним є, за словами, Шольца щоб не дійшло до ситуації, якій всі хочуть запобігти, нинішня криза вже є «найбільш загрозливою за дуже-дуже довгий час». У Берліні та в столицях країн-партнерів не «можуть визнати підстав» для перебування такої кількості військ на кордоні з Україною, додав він.

Шольц висловив готовність до предметного діалогу з РФ з боку НАТО та ЄС, а також у рамках ОБСЄ. Втім, додав глава німецького уряду, переговори мають базуватися на єдиних для всіх зобов’язаннях, до яких належать, зокрема, недоторканність кордонів і суверенітет України. «Це питання не підлягає торгу», – підкреслив він і нагадав, що подальша військова агресія матиме важкі економічні та політичні наслідки, «про що всі знають дуже добре».

Читайте також: Шольц у Москві: Визнання «Л/ДНР» може стати політичною катастрофою

Пошук дипломатичних рішень – головне завдання візитів до Києва та Москви, сказав канцлер і висловив переконання, що дипломатичні можливості ще «далеко не вичерпані».

Слід зауважити, що пресконференція розпочалася майже на годину раніше, ніж очікували німецькі телеканали, які транслювали її, що навіть призвело до затримки з перекладом з російської.

Путін провів переговори з Шольцом за славнозвісним 6-метровим овальним столом. Шольц, як повідомили німецькі ЗМІ, так само, як і президент Франції Еммануель Макрон, відмовився робити тест на COVID-19 у російській лабораторії. Після приземлення в Москві натомість він зробив ПЛР-тест, необхідний для доступу до Кремля, у лікаря з німецького посольства в Москві, прилад для обробки тесту привезли в Берліна. Російські органи охорони здоров'я були запрошені бути присутніми на тестуванні.

Читайте також: «Слуги народу» назвали «знущанням з Німеччини» голосування Держдуми за визнання «Л/ДНР»

Шольц, вся його делегація та журналісти, які подорожували з ним, – разом понад 50 осіб – повинні були надати загалом три негативних ПЛР-тести перед тим, як залишити Німеччину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-