Лавров пояснив, якою РФ бачить відповідь Заходу на пропозиції про «гарантії безпеки»

Лавров пояснив, якою РФ бачить відповідь Заходу на пропозиції про «гарантії безпеки»

Укрінформ
Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров стверджує, що проєкти договорів зі США та НАТО мають стати основою нової системи безпеки в Європі, включно з контролем над озброєннями.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв'ю, опублікованому на сайті МЗС РФ.

«Наші пропозиції (проєкти договорів зі США та НАТО, опубліковані МЗС РФ – ред.) націлені на створення та юридичне оформлення нової системи домовленостей, що базується на схваленому одностайно лідерами всіх держав Євроатлантики в 1990-і роки принципі неподільності безпеки та відмові від спроб добитися військової переваги», – сказав Лавров.

За його словами, на підставі цього правового фундаменту в майбутньому можуть досягатися й інші домовленості з найрізноманітніших питань, у тому числі з контролю за звичайними озброєннями. Причому нові домовленості, за його словами, не будуть схожі на «давно застарілий» Договір про звичайні збройні сили в Європі (набув чинності 1992 року, РФ призупинила участь у ньому в 2017-му), «навіть в його адаптованій версії».

При цьому глава російського зовнішньополітичного відомства попереджає, що обговорення Заходом кремлівських ініціатив мають бути обмежені «розумним терміном конструктивної відповіді». Інакше, погрожує він, «Росія буде змушена вживати всіх необхідних заходів для забезпечення стратегічного балансу та усунення неприйнятних загроз нашій безпеці».

Як повідомлялося, 17 грудня МЗС РФ опублікувало проєкти договорів Росії з НАТО та США про так звані «гарантії безпеки», яких Кремль вимагає від Альянсу та Вашингтона. Росія пропонує країнам НАТО взяти на себе «юридично оформлені» зобов'язання, які унеможливлять розширення НАТО, у тому числі приєднання України, а також інших держав.

Крім того, Москва пропонує відмовитися «від ведення якоїсь військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії», тобто - на території пострадянських країн.

Раніше цього тижня Державний департамент США підтвердив проведення протягом 10-13 січня серії переговорів з російською стороною щодо ситуації навколо України. Зокрема, заплановані обговорення як у двосторонньому форматі в рамках діалогу США-Росія щодо стратегічної стабільності, так і в багатосторонньому – у Раді Росія-НАТО, а також у Постійній раді ОБСЄ.

При цьому президент США Джо Байден 30 грудня у телефонній розмові з російським лідером Володимиром Путіним попередив про введення масштабних санкцій економічного, фінансового та політичного плану в разі подальшої ескалації ситуації навколо України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-