Суд по MH17: Прокурори просять довічного для Гіркіна і подільників

Суд по MH17: Прокурори просять довічного для Гіркіна і подільників

Репортаж
Укрінформ
Як «Бук» російської 53-ї бригади з Курська потрапив до України

У Нідерландах, попри жорсткий карантин, відбулися слухання у справі MH17. Протягом трьох днів – 20, 21 та 22 грудня 2021 року – у судовому комплексі «Схіпхол» нідерландські прокурори зачитували обвинувальний акт. Під час останнього цьогорічного засідання суду прокурори оголосили прохання щодо вироку. Для чотирьох обвинувачених у справі МН17 вони просять довічного ув'язнення. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Їх вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук».

ЖОДНИХ СЛІДІВ ІНШОЇ ЗБРОЇ, ОКРІМ РОСІЙСЬКОГО “БУКА”

Дорогою до будівлі суду родичі загиблих рейсу МН17 згадують 17 липня 2014 року. Кажуть, це був теплий літній день. Стоячи біля входу до судового комплексу «Схіпхол», де тривають слухання у справі МН17, час від часу вони, затамувавши подих, дивляться, як з аеропорту «Схіпхол», який біля будівлі суду, вилітають літаки. І щоразу цим людям дуже хочеться заплющити очі та прокинутися від жахіття, в якому вони живуть уже сім років відтоді, як у небо здійнявся пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. На борту було 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Всі вони загинули. Літак був збитий із російського зенітно-ракетного комплексу «Бук».

«Не було знайдено жодних слідів, що вказували б на те, що було використано іншу зброю, окрім «Бука». Таким чином ми дійшли висновку, що 17 липня 2014 року літак рейсу MH17 було збито ракетою «Бук», – наголосила під час свого виступу нідерландський прокурор Манон Ріддербекс.

Вона зазначила, що такий висновок підтверджується багатьма доказами, зокрема результатами експертизи знайдених фрагментів та елементів, перехопленими телефонними розмовами самих обвинувачених, показами свідків, фото та відео «Бука».

МН17 вилетів з Амстердама о 13:30 за київським часом та прямував до міжнародного аеропорту «Куала-Лумпур», зв'язок із літаком перервався близько 16-ї години.

З оприлюднених перехоплених розмов, то бойовики о 16:40 (за київським часом) обговорювали збиття літака, але спочатку вони говорили про знищення українського транспортного літака АН-26. Згодом цю інформацію почали поширювати російські ЗМІ, аж поки не усвідомили, що збили пасажирський літак рейсу МН17. Рештки «Боїнга» впали поблизу міста Торез Донецької області.

«Вони шокували увесь світ… На борту були громадяни багатьох країн. Вони стежать за процесом. Постраждали не лише родичі загиблих, а й місцеві мешканці, на яких падали тіла та уламки», – підкреслила сторона обвинувачення.

А також наголосила, що серед 298 загиблих було 80 дітей, у яких забрали майбутнє.

Після вибуху ракета випустила тисячі маленьких залізних частинок специфічної форми, так звані метелики, які було знайдено у тілах загиблих. Згідно з висновками офіційного розслідування, ракета розірвалася біля лівої частини кабіни літака. Ушкодження відповідають тим, що може завдати ракета, запущена установкою «Бук».

Тейс Бергер
Тейс Бергер

«Гіркін, Дубинський, Пулатов та Харченко безпосередньо були відповідальні за «Бук». Їхні дії призвели до катастрофи літака та загибелі 298 людей. Вони самі не натискали кнопки, але вони просили, отримали та застосували «Бук» з військовою метою, у результаті чого було збито МН17. Обвинувачені мали на меті збити український військовий літак, але це не змінює суті звинувачень і доказів. Нідерландське законодавство забороняє збиття будь-якого літака. Таким чином четверо обвинувачених винні у вбивстві. Вони використали «Бук» як зброю, переслідуючи свої військові цілі. Вони винні незалежно від того, чи був їхньою ціллю військовий, чи цивільний літак», – наголосив під час свого виступу нідерландський прокурор Тейс Бергер.

РОСІЯ НАДАЛА ФЕЙКОВІ СУПУТНИКОВІ ЗНІМКИ

Він зазначив, що від самого початку розслідування проводилося на найвищому рівні, а всі покази свідків, супутникові знімки, фото та відео ретельно перевірялися.

У судовій залі було показано знімки фрагментів ракети, що, за версією слідства, влучила у літак. А також демонструвалися фото унікальних за формою фрагментів, що містяться всередині ракет – так званих «метеликів». Дослідивши уламки літака рейсу МН17 та фрагменти ракети, експерти дійшли висновку, що пасажирський літак був збитий саме ракетою 9М38М1, випущеною з протиповітряного комплексу «Бук».

Також вдалося встановити багатьох учасників телефонних розмов, які прослуховувалися. Дехто навіть підтвердив свій голос на записі.

«Ми звіряли телефонні дані з інформацією з інших джерел, перевіряли розташування телефонних веж. Також ми вилучали, зокрема, апаратуру, на яку проводилися зйомки, карти пам'яті, щоб перевірити, чи проводилися якісь маніпуляції, чи справжній, наприклад, знімок», – сказав прокурор.

Нідерландський прокурор підкреслив, що Росія надала фейкові супутникові знімки. До того ж РФ не пояснила, де 17 липня 2014 року був «Бук» із номером «3Х2» 53-ї зенітно-ракетної бригади протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованої у Курську. Адже, як відомо, Міжнародна спільна слідча група (JIT) дійшла висновку, що літак знищив саме «Бук», який належить російській 53-ій зенітно-ракетній бригаді.

Зокрема про це свідчать дописи у соцмережах матері одного з бійців. Вона писала, що її сина було відправлено під Ростов. Водночас її син запостив світлину у формі та емблемою 53-ї бригади у липні 2014 року. Було вивчено й дописи його друзів, які також постили світлини про своє пересування.

Завдяки унікальним деталям та відміткам на установці було встановлено, що «Бук», зафіксований на території України та Росії, – одна й та ж сама установка. Також 12 свідків бачили слід у небі, 11 чули вибух, говорили, що чули техніку чи бачили «Бук».

За словами нідерландського прокурора, є свідок, який бачив як приїхав «Бук», на якому було четверо солдатів у спеціальних захисних шоломах. Розслідування показало, що саме екіпаж «Бук» носить шоломофони.

На відео, що було зроблено вранці 18 липня 2014 року, установка була зафіксована біля підконтрольного бойовикам Луганська без однієї ракети. Після цього «Бук» було перевезено назад до Росії. Таким чином «Бук» було повернуто у Росію за наказом Гіркіна, за участю Дубинського, Харченка та Пулатова.

«Обвинувачення дійшло висновку, що «Бук», зафільмований в Україні 17 та 18 липня 2014 року – той самий, що у липні їхав з Курська у складі колони 53-ї бригади», – зазначила сторона обвинувачення.

 КОМПЕНСАЦІЇ РОДИЧАМ ЗАГИБЛИХ

Росія заветувала проєкт резолюції Ради Безпеки ООН щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування трагедії МН17, тому було вирішено проводити суд у Нідерландах, звідки найбільша кількість загиблих – 196 осіб. Метою було визначити причетних до знищення літака, підготувати докази для судових справ проти них за кримінальним законодавством Нідерландів.

«Нідерланди не причетні до конфлікту в Україні, але при цьому мають юрисдикцію, бо злочини проти громадян Нідерландів у будь-якій точці світу караються», – наголосив нідерландський прокурор.

У серпні 2020 року під час судового засідання Арлетт Шейнс, захисниця рідних, заявила, що вимоги компенсації з боку родичів загиблих МН17 мають розглядатися за українським законодавством.

Родичі загиблих у трагедії МН17 вже отримали компенсації від Малайзійських авіаліній, умови яких, на підставі конфіденційних угод з компанією, не можуть розголошуватися.

Рідні не отримали компенсацій за законом Нідерландів, бо вони можливі лише у тому випадку, якщо злочин було вчинено на території Нідерландів.

Нідерландські прокурори під час представлення обвинувального акту зазначили, що сума, яка має бути виплачена кожному, хто втратив близьку людину у трагедії МН17, має становити 30-35-40 тисяч євро, залежно від ступеня споріднення.

«Першій категорії, зокрема, офіційно зареєстрованому партнеру, дітям, батькам, які проживали разом із загиблими, сума компенсації має становити 40 тисяч євро», – наголосила сторона обвинувачення.

Другій категорії, до якої належать діти та батьки, які не проживали разом із загиблими, має бути виплачено по 35 тисяч євро, вважають прокурори. До третьої категорії належать: брати, сестри, бабусі, дідусі, онуки, дядьки та тітки, племінники – вони мають право отримати 30 тисяч євро.

Раніше адвокати родичів загиблих озвучували у суді, що родичі загиблих подали заяви щодо компенсацій на суми від 40 до 50 тисяч євро.

Наразі бажання отримати компенсації висловили понад 300 рідних жертв трагедії.

Водночас, ці люди кажуть, що компенсації ніколи не повернуть їм їхніх найрідніших. Тож більшість із родичів загиблих досі потребують спеціальної медичної допомоги та терапії, щоб навчитися жити з утратою.

Тим часом, за словами сторони обвинувачення, російські спецслужби й надалі намагаються перешкодити розкриттю правди щодо збиття МН17, тож щодо кожного свідка у справі було вжито заходів для їхнього захисту.

Також нідерландські прокурори наголосили, що цей судовий процес і встановлення істини можуть не лише допомогти рідним загиблих здобути спокій, а й запобігти таким трагедіям у майбутньому.

ЯК ТРАНСПОРТУВАЛИ І СТРІЛЯЛИ З “БУКА”

Ігор Гіркін, Сергій Дубинський, Олег Пулатов та Леонід Харченко – саме ця четвірка разом із підлеглими організовувала транспортування «Бука» та відповідала за його безпеку. У залі суду можна було почути їхні розмови, зокрема, обвинувачений Сергій Дубинський у розмові з чоловіком на псевдо «Боцман», яка відбулася у день збиття МН17, о 17:42, каже, що вдалося збити «сушку» (тобто винищувач Збройних сил України) отриманим зранку «Буком-М». У розмові Дубинського з іншим чоловіком на ім’я Ігор, яка відбулася о 18:20, йшлося про те, що журналісти повідомляють: за 80 км від Донецька було збито «Боїнг». Коли бойовики усвідомили, що знищили пасажирський літак, одразу почали у своїх розмовах говорити, що начебто «сушка» збила «Боїнг», а вони збили «сушку».

Однак є свідки, які бачили установку «Бук», зокрема йдеться про одного зі свідків з групи обвинуваченого Харченка. Також один зі свідків близько 14:00 17 липня 2014 року бачив «Бук», що рухався у бік поля під Сніжним. Він також підтвердив, що з «Бука» стріляли, й після цього на установці бракувало однієї ракети.

Інший свідок розповів слідству, що за наказом одного з чотирьох обвинувачених Леоніда Харченка він поїхав у Донецьк, а потім у Сніжне. За його словами, він бачив «Бук» 17 липня 2014 року ввечері після трагедії біля магазину «Фуршет» у місті Сніжне.

Тож після двох днів представлення у суді обвинувального акту, озвучення зібраних слідством фото, відео та інших доказів транспортування російського «Бука» нідерландські прокурори оголосили вимогу щодо вироку.

«Ми вимагаємо, щоб обвинувачені Гіркін, Дубинський, Пулатов та Харченко, винні у знищенні літака у складі організованої групи осіб, що призвело до загибелі 298 осіб, були засуджені до довічного ув'язнення», – сказала під час свого виступу нідерландський прокурор Манон Ріддербекс.

Вона також зазначила, що є сумніви щодо приведення вироку до виконання, адже РФ не екстрадує своїх громадян.

«Водночас ніхто не знає, що буде у майбутньому. Тож ми зі свого боку маємо докласти усіх зусиль щодо їхнього арешту», – наголосила прокурор.

 * * *

Як відомо, троє з чотирьох обвинувачених є росіянами. Йдеться про Сергія Дубинського, Олега Пулатова, Ігоря Гіркіна. Вказівки цих трьох росіян виконував українець Леонід Харченко. Україна одразу заявила, що якщо їй вдасться затримати Харченка, то його заарештують у рамках двосторонньої угоди між Україною та Нідерландами, саме у кримінальній справі щодо МН17.

Наступне засідання призначено на 10:00 за місцевим часом 7 березня 2022 року.

Тоді слово у суді матиме захист одного з чотирьох обвинувачених – підполковника ГРУ Олега Пулатова, який виявив бажання долучитися до процесу.

Гендрік Стейнгаюс
Гендрік Стейнгаюс

«У березні ми заслухаємо захист», – зазначив головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс.

Він також наголосив, що ще у перший день слухань 9 березня 2020 року суд зазначив, що обставини цієї справи унікальні, тому процес буде особливим. Суддя підкреслив, щодо осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, припускається невинуватість до того часу, поки їхню вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством, і встановлено вироком суду.

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-