Три події світу. Неювілейний саміт, дует Медведєв – Путін та лакмусова Нуланд

Три події світу. Неювілейний саміт, дует Медведєв – Путін та лакмусова Нуланд

Укрінформ
У Києві пройшов саміт Україна – ЄС

Колишній та діючий президенти Росії продовжили тиск на Україну. Візит Вікторії Нуланд до Москви Кремль намагався використати у власних цілях.

23-й саміт Україна – ЄС дав змогу підписати багатостраждальну угоду про спільний авіаційний простір, яка за словами учасників зустрічі, почне негайно імплементуватися. Також підписано документи про участь України у програмах «Горизонт Європа» та «Креативна Європа», що розкриє можливості вітчизняних науковців та митців для співпраці з ЄС. Урсула фон дер Ляєн та Шарль Мішель підтвердили ключові для Брюсселя політичні позиції щодо підтримки територіальної цілісності України, проте уникнули конкретики у питаннях про терміни вступу України до ЄС за допомогою оспівування потенціалу Угоди про асоціацію. Схоже, що Київ та Брюссель поступово наближаються до нової фази непростих переговорів, пов’язаних з промисловим безвізом та співпрацею в енергетичній сфері. Обіцянка президентки Єврокомісії не залишити Україну без газу взимку звучить позитивно, але не варто забувати про ціну питання.

Фото: kremlin.ru
Фото: kremlin.ru

Про газ активно згадував і Владімір Путін, який продовжив дискредитацію України в межах «Російського енергетичного тижня», наголошуючи на перевагах NordStream2. Путін не надто вигадливий у своїх виступах: цього разу до прогнозу, що українська ГТС може «луснути» в разі збільшення обсягів прокачки нею російського газу до Європи, господар Кремля безпідставно звинуватив Україну у відборі газу, який належить європейським споживачам. Далі пішов колишній президент Росії (і також кум Віктора Медведчука) Дмітрій Медведєв, який у акцентовано образливих висловах дав характеристику нинішньому керівництву України, наголосивши, що з ним мати справу не можна.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Цей сигнал, серед іншого, був спрямований і Вікторії Нуланд. Заступниця державного секретаря США побувала минулого тижня у Москві, де провела низку зустрічей. Офіційна причина візиту, якому передувало зняття санкцій з американської дипломатки – пошук шляхів нормалізації дипломатичних відносин між Вашингтоном та Москвою, проте російські пропагандисти не упустили нагоди просунути тезу «США здали Україну». Меседж не новий, але популярний в окремих колах.

Фото: Postimees/Scanpix
Фото: Postimees/Scanpix

P.S. Трагічна загибель у Києві дипломата Віктора Крижанівського, який опікувався останнім часом питаннями врегулювання конфлікту у Придністров’ї, повинна привернути увагу до ситуації у Молдові. Та веде напружені переговори з «Газпромом» про підписання нового контракту на поставки газу, і навряд чи варто виключати «угорський варіант» у цьому аспекті відносин Москви та Кишинева.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-