Три партії у Німеччині хочуть почати коаліційні переговори

Три партії у Німеччині хочуть почати коаліційні переговори

Укрінформ
Соціал-демократична партія Німеччини, «Союз90/Зелені» та Вільна демократична партія мають намір розпочати переговори щодо формування нової коаліцію, яку, за партійними кольорами, називають «Світлофор».

Це було погоджено після кількаденних перемовин-зондування і закріплено в документі на 12 аркушах, підписаному вранці п’ятниці лідерами партій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми узгодили документ, … це дуже добрий результат і … ми можемо рекомендувати розпочати переговори», - заявив кандидат у канцлери від СДПН Олаф Шольц. Він ще раз висловив надію на те, що новий уряд з’явиться до Різдва.

Лідер «Зелених» Анналена Бербок також підтвердила, що наразі є можливість запропонувати партіям розпочати коаліційні переговори та наголосила на важливості того, що партії можуть «відкрито говорити про розбіжності і знаходити спільне».

Голова лібералів Крістіан Лінднер назвав попередню домовленість такою, що «дає надію на прорив у країні, …. можливість впровадження нових політичних фантазій і … дуже амбіційних ідеї». Він наголосив на важливості, що три такі різні партії можуть погодитися з основних питань і разом керувати країною. «Давно не було подібного шансу модернізувати суспільство, економіку та державу; ми не хочемо упустити цей шанс», - підсумував політик.

Рішення лідерів партій ще мають затвердити їх керівні органи. Есдеки представлять документ з пропозицією схвалити початок коаліційних переговорів на розгляд президії вже в п’ятницю після обіду, «Зелені» - в неділю, ліберали – в понеділок. Якщо буде отримано погодження, розпочнуться власне переговори, які обіцяють будуть непростими і можуть зайняти багато тижнів.

Читайте також: У Німеччині пройшла зустріч-зондування щодо створення коаліції «Світлофор»

Нагадаємо, під час парламентських виборів у ФРН Соціал-демократична партія Німеччини отримала 25,7% голосів, блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів посів друге місце з найнижчим за свою історію результатом у 24,1%. На третьому місці розташувалися партія «Зелені» з 14,8%, на четвертому - Вільна демократична партія з 11,5%, а «Альтернатива для Німеччини» стала п'ятою з 10,3%, Ліві змогли пройти в парламент з 5% лише завдяки 3 прямим мандатам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-