Ляпас по-угорськи, таран Саакашвілі та «добросусідство» від Лукашенка

Ляпас по-угорськи, таран Саакашвілі та «добросусідство» від Лукашенка

Три події світу
Укрінформ
Угорщина та «Газпром» домовилися про постачання газу в обхід території України

Міхеїл Саакашвілі вирішив повернутися до грузинської політики, не відмовившись від українського громадянства. Лукашенко видав чергову порцію звинувачень на адресу України, маскуючи ними збільшення власної залежності від Росії. Українська делегація у ПАРЄ виявилася безпорадною.

Москва та Будапешт втілили в життя домовленості, яких було досягнуто ще наприкінці серпня, під час міжнародного економічного форуму у Петербурзі. З 1 жовтня газ до Угорщини постачається в обхід  території України, і наша держава не лише втрачає доходи від транзиту, але і матиме проблеми з реверсними поставками «блакитного золота» з території Угорщини. «Газпром» наполегливо – і випадок з Угорщиною є показовим – будує транзитні потоки в обхід України, раз по раз зменшуючи значення нашої держави як країни-транзитера. Емоційна  реакція українського МЗС та скасування проведення засідання двосторонньої комісії з питань економічної співпраці навряд чи можуть компенсувати втрати. Віктор Орбан та його підлеглі на різні голоси співають про захист інтересів угорців, що має значення у контексті парламентських виборів, що пройдуть наступного року. Заразом офіційний Будапешт підтвердив і прагнення надалі блокувати курс України на євроатлантичну інтеграцію.

Фото: Facebook
Фото: Facebook

Міхеїл Саакашвілі вирішив повернутися до грузинської політики. Його перебування на посаді голови виконкому Національної ради реформ при Президенті України не запам’яталося суттєвими зрушеннями, але повернення на історичну Батьківщину виявилося ефектним. Грузинські медіа пишуть про перетин Саакашвілі кордону у вентиляційній шахті вантажівки з подальшим пересуванням територією країни вже у легковому авто. Двохдержавний політик закликав підтримати на муніципальних виборах партію «Єдиний національний рух», проте його слова не знайшли відгуку в серцях багатьох грузинів. «Грузинська мрія» виграла муніципальні вибори, сукупно отримавши понад 43% - таким був визначений критерій для проведення дочасних парламентських виборів у відповідністю з «угодою Мішеля». Саакашвілі намагався таранити існуючу політичну ситуацію в Грузії, дещо переоцінивши власні можливості. Він був затриманий поліцією ще ввечері 1 жовтня. Тепер президентка Грузії Саломе Зурабішвілі запевняє, що не має намірів його помилувати, а прем’єр Іраклій Гарібашвілі заявляє, що Саакашвілі зможе повернутися в Україну після відбування покарання у Грузії.

Фото: president.gov.by
Фото: president.gov.by

Олександр Лукашенко після неофіційного візиту до Путіна розповів білоруським керівникам силових структур не лише про необхідність допомагати біженцям на західному кордоні держави. Він також звинуватив Україну у розміщенні баз НАТО та США на власній території, що створює загрозу безпеці Білорусі. Лукашенко перекладає з хворої голови на здорову, адже це у Барановичах на початку вересня з’явилися російські винищувачі. Показовими випадами проти України та західних сусідів Білорусі Лукашенко неначе доводить Путіну власну значущість у передчутті «остаточного рішення» Кремля щодо створення Союзної держави.

P.S. На жаль, українська делегація у ПАРЄ не зуміла добитися проведення слухань про порушення прав людини в Криму, без реакції залишилися і примусове затягування мешканців окупованого Донбасу до голосування на виборах до Держдуми РФ. Українські позиції на представницькому майданчику європейської політики суттєво послабилися.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-